IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-скъпите пазари на луксозни имоти в света става много по-евтин

Суперлуксозните жилища в Хонконг са изгубили една четвърт от стойността си и цените все още не са стигнали дъното

18:31 | 20.02.24 г. 1
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Забавянето на китайската икономика предизвиква сътресения на пазара на луксозни имоти в Хонконг, пише Wall Street Journal.

Най-скъпите жилища в града сменят собственика си с големи отстъпки спрямо цената им само няколко години по-рано. Китайски имотни магнати, които не успяват да ограничат последиците от рухващите си бизнес империи, стават продавачи по принуда. Банки изземват имоти, след като собственици на луксозни жилища пропускат плащания по заеми.

Средната продажна цена на суперлуксозните жилища, т.е. жилищни имоти на цена над 38 млн. долара, е намаляла с над една четвърт от средата на 2022 г. насам, казва Чери Лей, старши директор и ръководител на отдела за жилищни продажби в Хонконг в консултантската компания Savills. Цените ще продължат да намаляват и тази година, тъй като продавачите приемат намалени цени, за да се сдобият бързо с ликвидни средства, допълва тя.

Спадът на цените показва последиците от буксуващата икономика на Китай, която страда от дефлация, забавяне на износа и слабо потребителско доверие. Продължаващото забавяне на имотния пазар в Китай се оказва особено болезнено, тъй като имотни магнати от страната бяха въвлечени в някои от най-големите сделки с луксозни имоти в Хонконг през последните години.

Имотният пазар в Хонконг е потиснат и от растящите лихви в САЩ. Хонконгският долар е обвързан с американския и централната банка в града повишава лихвите в унисон с Федералния резерв. Но пазарът в САЩ се представя значително по-добре – продажбите на жилища за деветцифрени суми на места като Калифорния и Флорида нарастват значително, а цените на луксозните имоти също се повишиха през последните десет години.

Сред луксозните имоти, които са обявени за продажба в Хонконг, са три имения, свързани с рухналата имотна компания China Evergrande, казва Виктория Алън, основател на Habitat Property. Местните медии отбелязват, че техен краен собственик е основателят на компанията Хуей Ка Йен.

Трите имота, които се намират един до друг, бяха иззети от кредитори. Един от тях беше продаден за около 115 млн. долара през 2019 г., но сега се оценява от банките на около 55 млн. долара, казва Алън. Той все още не е намерил купувач. Другите два имота може да излязат на пазара идния месец, допълва тя.

Жилища, иззети от кредитори, обикновено се продават с отстъпка от пазарните цени, казват брокери на имоти.

Крайбрежна къща в луксозния жилищен комплекс Residence Bel-Air е собственост на Май Фан, главен изпълнителен директор на строителната компания Kaisa Group, която също спря да обслужва дълговете си със задълбочаването на имотната криза в Китай през последните години. Той се сдобил с жилището през 2017 г., когато цените на имотите все още растяха. През 2021 г. бяха назначени синдици, които продадоха къщата на следващата година за около 46 млн. долара, става ясно от имотния регистър.

При една от големите продажби в Хонконг през последните години местен бизнесмен продаде жилището си за около 107 млн. долара миналия месец, много под първоначалната офертна цена от 166 млн. долара, съобщава консултантската компания Savills. Жилището се намира в квартал „Виктория Пийк“ в Хонконг, където живеят бизнес магнати и звезди. Те са собственици на едни от най-скъпите жилища в града.

„Китай все още има много богати хора, но сега те са различна група“, коментира брокерът Виктор Чън в Хонконг. „Това не са амбициозните имотни магнати, а хора, които вероятно не са спечелили толкова много от бързия ръст на Китай, но бизнесът им е нараснал стабилно“.

Чън отбелязва, че новите купувачи на луксозни имоти в Хонконг разполагат с ликвидни средства и е по-малко вероятно да трупат дълг.

Някои собственици на жилища от континенталната част на Китай са били принудени или убедени да продадат, често на цена около 20% под пазарната, тъй като се нуждаят от ликвидни средства, за да изплатят дълг, казва Чън. Някои ръководители от континенталната част преди време купуваха трофейни жилища и ги използваха само понякога, без да ги отдават под наем, добавя той.

Данни, анализирани от онлайн портала за имотни продажби Spacious.hk, предвещават тежки времена за луксозните жилища. Броят на запитванията за продажби на платформата за жилища на цена от 10 млн. долара нагоре е намалял с 45% през последните 12 месеца, казва главният оперативен директор на Spacious.hk Джеймс Фишър. Запитванията за жилища на цена под 1,3 млн. долара и в сегмента от 1,3 млн. до 3,2 млн. долара са намалели съответно с 8% и 25%.

Индексът на цените на частните жилища намаля до седемгодишно дъно до края на 2023 г., показват данни на Службата на рейтинги и оценки на Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
odysey
преди 2 месеца
Скоро и в България. Или всички смятат, че това е невъзможно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още