IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг вече не е най-скъпият жилищен пазар и в Азия

Сингапур изпреварва Хонконг, който преди време беше най-скъпият жилищен пазар в света

12:04 | 31.05.23 г.
Снимка: Lionel Ng/Bloomberg
Снимка: Lionel Ng/Bloomberg

Цените на частните жилища в Сингапур надминаха тези в Хонконг като най-високи в Азиатско-Тихоокеанския регион през 2023 г., а наемите в града-държава също са били най-високите в региона, сочат данни на Urban Land Institute, цитирани от Ройтерс.

Индексът за достъпност на жилищата на института за 2023 г. показва, че средната цена на жилище в Сингапур е достигнала 1,2 млн. долара спрямо 1,16 млн. долара в Хонконг, където цените намаляха с 15% миналата година. Цените на жилищата в Сидни са на трето място с 980 хил. долара.

Имотният пазар в Сингапур е необичайно устойчив, като цените са нараснали с 8,6% миналата година и с 10,6% през 2021 г. Това принуди властите да въведат строги нови мерки за охлаждане.

Месечните наеми в Сингапур също са на първо място в Азиатско-Тихоокеанския регион с 2598 долара, следвани от къщите в Сингапур с 1958 долара и апартаментите в Сидни с 1732 долара. Хонконг е на четвърто място с 1686 долара.

Силният приток на имигранти и тенденцията сред работещите младежи да се изнасят от семейните жилища, в които често живеят няколко поколения, е ключът, който води до рязък ръст на наемите и на цените на жилищата в Сингапур, посочват от института.

След включване на варианти за общински жилища обаче жилищната собственост в Сингапур е най-достъпна благодарение на построените от държавния Борд за жилища и строителство апартаменти, които са продавани на средна цена от едва 4,7 пъти средните доходи на домакинствата.

Докладът сравнява цените на жилищата спрямо средните месечни доходи в 45 града в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Жилищната собственост е сериозно предизвикателство в големи градове в Китай, Филипините и Виетнам, включително Хонконг, Шънджън, Манила, Хо Ши Мин и Данан, където средните цени на жилищата са били с 20 до 35 пъти по-големи от средните доходи на домакинствата.

Наемите обичайно са смятани за по-достъпни, като месечните наеми в повечето градове са с 30% под средните доходи на домакинствата. Градове в Япония и Южна Корея са имали най-ниското съотношение между месечен наем и доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още