IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на жилищата в Китай не показва признаци на отслабване

През март той се е задълбочил спрямо година по-рано както при новите, така и при старите жилища

13:06 | 16.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Китай са продължили да намаляват и през март, засилвайки натиска върху властите да увеличат усилията в подкрепа на изпитващия затруднения имотен пазар, пише Bloomberg.

Спадовете на цените са се задълбочили спрямо година по-рано за новите и старите жилища, въпреки че леко са се успокоили на месечна база, сочат данните на Националното статистическо бюро, публикувани във вторник.

Спадът на цените на жилищата, който в Китай продължава от години, все още не е достигнал дъното, счита Goldman Sachs, въпреки че държавните ръководители засилват мерките за съживяване на търсенето и смекчаване на дълговото бреме върху строителните компании. Притесненията за стойностите на жилищата, незавършените апартаменти и несигурните перспективи пред икономиката задържат купувачите встрани от пазара, попарвайки надеждите за ръст в традиционно натоварения пролетен сезон.

Цените на жилищата в Китай продължават да намаляват. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Китай продължават да намаляват. Графика: Bloomberg LP

Цените на новите жилища в 70 града без субсидираните от държавата жилища са намалели с 2,7% през март спрямо година по-рано. Това е по-голям спад от тази през февруари, който достигна 1,9%, сочат данните на статистическото бюро. Цените са намалели с 0,34% спрямо февруари.

Цените на съществуващите жилища са спаднали с 5,9% на годишна база спрямо понижението с 5,2 на сто през януари. Те са отбелязали спад във всички 70 големи града. Цените са намалели с 0,53% на месечна база спрямо спад от 0,62% през февруари.

Имотният пазар остава една от най-големите спирачки за ръста на китайската икономика. Спадът на инвестициите в строителство се е разширил до 9,5% през първото тримесечие спрямо 9 на сто през първите два месеца на годината, сочат данните на статистическото бюро.

Вялите перспективи пред цените натежават върху продажбите на жилища, които са намалели с 30,7% през миналото тримесечие спрямо година по-рано. Натрупаните ликвидни средства от строителните компании са се свили с 26%.

Поредната строителна компания, която бе повлечена от забавянето на жилищния пазар, беше подкрепяната от държавата China Vanke, чиито цени на облигациите и на акциите и кредитен рейтинг поеха надолу заради притеснения за финансовото ѝ състояние. Строителната компания подготвя пакет от активи за общо около 130 млрд. юана (18 млрд. долара), който да използва като обезпечение, когато иска нови банкови заеми, съобщават запознати с въпроса източници.

Китайските ръководители са все по-притеснени от имотната криза и вялата икономика. Редица държавни банки полагат най-големите си усилия до момента да насърчат одобряването на заеми за строителни компании, съобщи Bloomberg миналата седмица.

Частните строителни компании имат недостиг на финансиране от 4 трлн. юана, за да завършат предварително продадени жилища, съобщиха тази седмица анализатори на Goldman Sachs.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 седмица
Китай...аматьори. Да дойдат да видят в малинова долина как стабилно растат на годишна база :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още