IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата в продажбите на жилища в Китай продължава с лек намек за обрат

Стойността на продажбите на нови жилища от 100-те най-големи компании за недвижими имоти се понижава с около 46%

17:00 | 31.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Спадът в продажбите на жилища в Китай се проточва и през март, сигнализирайки, че все още не се очертава очакваният обрат за сектора, съобщава Bloomberg.

Стойността на продажбите на нови жилища от 100-те най-големи компании за недвижими имоти се понижава с около 46% спрямо предходната година до 358 млрд. юана (49,6 млрд. долара), след спад от 60% през февруари, показват данни на China Real Estate Information Corp. (CREIC)

Продължителната суша в продажбите на имоти в Китай тежи върху много от най-големите строители в страната и подкопава балансите на най-големите държавни банки, тъй като техните портфейли с лоши заеми нарастват. Пекин възложи на банките да помогнат за стабилизирането на местната икономика, както и да подкрепят задлъжнелите строителни предприемачи.

Country Garden Holdings Co., някога мощна компания в жилищното пространство, направи изненадващо съобщение късно в четвъртък, че ще пропусне крайния срок за отчитане на годишните резултати. China Vanke Co., навремето най-голямата листната строителна компания, заяви, че нетната ѝ печалба е спаднала с 46% миналата година.

Спадът при продажбата на жилища в Китай се задържа и през март макар и с по-бавен темп спрямо февруари. Графика: Bloomberg Спадът при продажбата на жилища в Китай се задържа и през март макар и с по-бавен темп спрямо февруари. Графика: Bloomberg

Март е традиционно бърз период за продажби на жилища, отчитайки двуцифрени ръстове спрямо февруари (в случая 93%), но продажбите все още са по-слаби от средномесечните през третото и четвъртото тримесечие на миналата година.

Агенцията предупреди, че пазарът на жилища вероятно няма да се затопли скоро, което ще поддържа натиска върху договорните продажби на разработчиците. CREIC прогнозира продажбите през април да останат непроменени или леко да се увеличат спрямо март.

Слабостта на пазара на имоти подтикна Fitch Ratings да понижи кредитния рейтинг на някои строители до "джънк територия", включително Vanke и Longfor Group Holdings Ltd.

Fitch Ratings в четвъртък също намали прогнозите за жилищния пазар и сега очаква спад от 5-10% в продажбите на нови жилища тази година на фона на по-слабото търсене на жилища. По-рано рейтинговата компания прогнозира понижение от 0-5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 31.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още