IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строители на складове загърбват Китай и поглеждат към Индия

Ръстът на промишленото производство и подобряването на инфраструктурата привличат чуждестранни инвеститори

21:45 | 18.03.24 г.
Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg
Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

Терени се намират трудно в обширен индустриален парк в Южна Индия, където работници строят усилено модерни нови складове и заводи за компании, които разчитат на икономическия бум на страната или диверсифицират веригите си за доставка отвъд Китай, пише Ройтерс.

„Това е едно от най-желаните места в Индия за европейски и американски компании“, казва С. Рагхураман, представител на индустриален парк Greenbase близо до заводи, управлявани от доставчика на Apple Foxconn и производителя на тежкотоварни автомобили Daimler.

Запитванията за наемане на площи в парка, управляван от Blackstone и имотния магнат Ниранджан Хиранандани, са се увеличили главоломно, допълва той. „Водим преговори най-малко с трима клиенти, които се опитват да изместят базата си от Китай“, коментира Рагжураман.

За да отговори на нарастващото търсене, Greenbase цели да инвестира 800 млн. долара, така че да увеличи четири пъти площите на парка до 1,9 млн. кв. м, целта беше разкрита за първи път.

Това е само поредният признак за треска за наемане на складови площи, която достигна през последното тримесечие на 2023 г. най-високото си ниво от две години насам, сочат данни на консултантската компания Colliers. Това се случва в момент, когато икономическият растеж на Индия от над 8% изпреварва този в развитите страни.

Компаниите в Индия традиционно разчитат на неприветливи, задушни ниски сгради за нуждите си от складиране, но те са неподходящи за нуждите на чуждестранните индустриални гиганти, чиито инвестиции премиерът Нарендра Моди иска да привлече.

Затова строителни компании като Greenbase търсят терени в цялата страна, като трябва да се справят с трудни проблеми при придобиването, докато подготвят нови инвестиции за милиони долари.

Основните цели са компании, които се стремят да разширят производствените си обекти извън Китай, тъй като напрежението със САЩ и други страни намалява блясъка му.

Компании в процъфтяващите електронна търговия и промишлено производство също смятат Индия за хъб за износ, като в същото време се стремят да повишат продажбите за индустрии и местни потребители в страната с население от 1,4 млрд. души.

„Сметнахме, че сега е точният момент да навлезем в Индия, тъй като има огромен потенциал за растеж там през идните 15 до 20 години“, коментира Сандип Чанда, управляващ директор за Индия на една от най-големите строителни компании в света, базираната в САЩ Panattoni.

В план за 100 млн. евро Panattoni строи първия си складов комплекс близо до столицата Делхи до линии на експресни влакове и коридор за железопътни товари.

Тя планира да сключи сделки за още четири парка в рамките на година. И Чанда вижда потенциал за растеж, като отбелязва, че Индия наема само 4 млн. кв. м нови складове на година спрямо 19 млн. кв. м в Китай.

Avendus Capital счита, че Китай има три пъти повече складове клас А от 38 млн. кв. м в Индия, оборудвани с автоматизирани системи за складиране и  обработка, които са предпочитани от индустрии като електронна търговия и инженерни дейности.

За сравнение, Blackstone отбелязва, че САЩ имат 1,2 млрд. кв. м налични складове.

Алтернатива на Китай

По данни на Colliers наетите 715 хил. кв. м складови площи през първото тримесечие на 2023 г. в петте водещи индийски града са най-високото ниво за последните две години.

През периода предлагането на складове клас А е нараснало с 336% в главния град на Тамил Наду Ченай близо до парка Greenbase, най-високия растеж сред петте града и над средното за групата ниво от 55%.

Colliers очаква компаниите от секторите на автомобилите, инженерните дейности, търговията на дребно и електронната търговия да донесат още по-голям растеж.

Датският производител на вятърни турбини Vestas добави 20% повече площи към дейностите си по сглобяване и складиране в Greenbase, казва Рагхураман и допълва, че макар Китай да е основният хъб на компанията, „те искат да направят Индия алтернатива“.

Vestas „постоянно съзрява и развива глобалната си верига за доставки и промишлените си обекти“, отбелязва компанията.

Prologis, най-големият собственик на складове в света, се връща към Индия, след като прекрати първоначалните си дейности там през 2007 г., тъй като счете пазара за „твърде предизвикателен“.

Сега компания е съсредоточена върху „висок растеж, високо потребление“, казва главният ѝ инвестиционен директор Джоузеф Гхазал. „Индия отбелязва силен икономически растеж и смятаме, че има високо ниво на търсене“, допълва той.

Докато строителни компании се насочват към големи градове и складове, базираната в Бахрейн Investcorp възприема обратната тактика, като залага на по-малки складове, казва Гаурав Шарма, инвестиционен ръководител на компанията за Индия.

Investcorp планира да набере около 120 млн. долара за фонд, за да си партнира със строителни компании и да изгради осем склада в Индия.

Но строителните компании често установяват, че първо трябва да разрешат сложни проблеми около терените.

Стремежът на Индия да изгражда инфраструктура подхранва високо търсене на терени, като оставя малко парцели на добри локации, така че растящите цени нанасят удар на възвръщаемостта на строителните компании, тъй като приходите от наеми изостават, казват ръководители.

Консултантската компания в областта на бизнес имотите CBRE съобщава, че цените на терените в парк Greenbase са нараснали с една пета през 2023 г. до 3,6 млн. долара за 4 хектара, или площ наполовина на размера на Бъкингамския дворец. Някои парцели близо до Делхи са поскъпнали с над 50%.

Понякога един терен може да има до 50 собственици. Panattoni се е нуждаела от осем месеца, за да завърши формалностите по придобиването на комплекса си близо до столицата.

„Терените отнемат своето време“, казва Чанда, имайки предвид периода за разрешаване на протеснения за собствеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още