IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите лихви изстреляха наемите на жилищата в Канада

Наемодателите изискват предварителен наем за месеци напред

16:25 | 24.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Cole Burston/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Цените на жилищата в Канада спадат бързо след рязкото им покачване по време на пандемията от коронавирус, но това не носи голямо облекчение за потребителите, които са изправени пред неимоверно високи наеми и намаляваща покупателна способност с повишаването на лихвените проценти, информира Reuters.

Отчаяните бъдещи купувачи попаднаха в трескаво наддаване за недвижими имоти по време на пандемията, когато цените на жилищата в Канада се повишиха с повече от 50% само за две години. Сега конкуренцията се е пренесла в областта на наемите, като според агенции за недвижими имоти и съобщения в медиите наемодателите изискват месеци наред предварителен наем, а понякога дори настройват наемателите един срещу друг, за да видят кой ще плати повече.

Средният наем на апартамент с една спалня в Канада е нараснал с 13,7% от началото на годината, сочат данни на Rentals.ca, като на годишна база наемите са се увеличили с 18,5% в Торонто и с 19,2% във Ванкувър.

Преминаването от трескаво търсене на жилища за покупка към жилища за отдаване под наем ясно показва един по-широк проблем с канадските жилища - те просто не са достатъчно, казва Дан Скарроу, президент на Macdonald Realty във Ванкувър. 

"По-високите лихвени проценти не унищожават търсенето на жилища, а само го изместват от покупка към наемане", казва той. По думите му търсенето просто се прехвърля между наематели и купувачи в зависимост от това къде са лихвите, докато има ограничено предлагане.

Централната банка на Канада повиши основния си лихвен процент от 0,25% в началото на годината на 2,5% сега, за да се бори с инфлацията, която през юни достигна почти 40-годишен връх от 8,1%.

Бързото нарастване на разходите по заемите е довело до охлаждане на пазара на недвижими имоти, като е свалило средната цена на жилищата в Канада с 18,5% спрямо пика през февруари, сочат данни на Канадската асоциация за недвижими имоти. Но по-меките цени изглежда не помагат на бъдещите купувачи, които сега не могат да получат заеми поради далеч по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити. Това от своя страна води до увеличаване на търсенето на наеми.

Според агенти на недвижими имоти това горещо търсене на имоти под наем е поставило долна граница на цените на апартаментите в големите градове, като инвеститорите се чувстват достатъчно уверени да изчакат спада на цените, а някои дори искат да закупят още инвестиционни имоти.

Целия материал може да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още