IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис пазарът в Европа е изправен пред най-големия си тест от финансовата криза насам

Разходите за обслужване на дълга надвишават приходите от наеми за първи път от 2007 г. насам

13:32 | 15.08.22 г.
В Лондон стойността на финализираните сделки с офиси през второто тримесечие беше с 27% под средното 10-годишно равнище. Luke MacGregor/Bloomberg
В Лондон стойността на финализираните сделки с офиси през второто тримесечие беше с 27% под средното 10-годишно равнище. Luke MacGregor/Bloomberg

Офис пазарът в Европа е изправен пред най-трудните условия на работа от финансовата криза насам, тъй като растящите лихви и разходи за строителство застрашават да задушат възстановяването му от пандемията, предупреждават експерти, цитирани от Financial Times.

Повишаването на лихвите и по-широкото затягане на условията за финансиране тласкат разходите на собствениците на офиси за обслужване на дълга им над приходите от наеми, които получават. Това се случва за първи път от 2007 г. насам, сочи анализ на Bank of America.

Това вече охлажда инвестициите в сектора и може да създаде проблеми на офис компаниите с по-високи нива на задлъжнялост.

Повишаването на основните лихви увеличава разходите на собствениците на офиси по обслужване на дълга. Но това е само върхът на айсберга, казва Марк Моци, имотен анализатор в BofA.

„Когато хората говорят за лихви, това съставлява само около една четвърт от цената на заемите за европейските имотни компании. Кредитният спред е скритата част от айсберга“, отбелязва Моци, като има предвид показател за това колко повече трябва да плати една компания, за да заеме средства, в сравнение с държавен емитент.

В последните 13 месеца кредитните спредове са се удвоили за листнатите имотни компании в Обединеното кралство и почти са се утроили за европейските компании, сочат изчисления на BofA. Те показват, че инвеститорите в облигации са все по-разтревожени от способността на компаниите да плащат кредитите си.

Перспективите се влошават, след като Английската централна банка (АЦБ) пристъпи по-рано този месец към най-голямото повишение на основната си лихва от над четвърт век на фона на усилията си да овладее инфлацията.

Офис пазарът започна силно годината, но оттогава отбелязва спад. В Лондон стойността на финализираните сделки през първото тримесечие на годината беше със 105% над средното десетгодишно равнище. Но през второто тримесечие тя се установи на 27% под това ниво, съобщава Марк Ридли, ръководител на консултантската компания Savills.

Ръководители на компании казват, че предизвикателствата може да нараснат, когато се наложи купувачите да рефинансират дълга, който са използвали за закупуване на сгради.

„Погледнете финансовата криза и това, което се случи – неприятните моменти бяха свързани с рефинансирането, оттук може да дойде свиването“, отбелязва Адам Голдин, ръководител на британския бизнес на китайската строителна компания CC Land, която притежава небостъргача Cheesegrater („Рендето“) в Лондон.

„Ако нямате парите за рефинансиране, значи нямате парите… Има множество организации като фондовете от затворен тип, които не могат да си осигурят повече пари, така че единствената им посока е да продават. Тогава ще разберем колко капитал има за покупки“, допълва той.

Неотдавнашно допитване на Кралския институт на лицензираните оценители в областта на недвижимите имоти (RICS) установи, че около половината от брокерите, оценителите и консултантите в Европа и САЩ, които са участвали в анкетата, „смятат, че пазарът се е насочил към фаза на забавяне от имотния цикъл“.

Собствениците на офиси трябва да се справят и с ръста на разходите за строителни материали, запазването на хибридната работа и необходимите допълнителни разходи за изпълнение на екологични регулации.

Въпреки това те отбелязват, че нивото на задлъжнялост в сектора днес е далеч по-ниско от това преди финансовата криза и според тях други инвеститори и купувачи ще се намесят, когато цените на офисите намалеят още.

Но Моци е скептичен. „Защо му е на някой да купува нещо, което носи по-малка възвръщаемост от това, което плаща за него?“, пита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още