IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на "Сирма Груп Холдинг" одобриха продажбата на дъщерно дружество

Холдингът ще изплати дивидент за втори път, откакто е публично дружество

15:58 | 27.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Акционерите на „Сирма Груп Холдинг“ АД са одобрили продажбата на дъщерното дружество „Сирма Ей Ай“ АД на регистрираната в Люксембург компания New Frontier Technology Invest SARL. Купувачът е част от базирания в Лондон инвестиционен фонд Integral Venture Partners.

Това се вижда от протокола от общото събрание на акционерите, публикуван на сайта x3news.com.

Общата продажна цена е за над 19,5 млн. евро (38,2 млн. лева).

Продажната цена на акциите на „Сирма Ей Ай“, която „Сирма Груп Холдинг“ ще получи, възлиза на 6,6 млн. евро (12,9 млн. лева).

Като част от същата сделка свои акции от „Сирма Ей Ай“ продават и „Сирма Солюшънс“ АД и „Онтотекст“ АД, други свързани с холдинговата компания дружества.

Купувачът, след като приключи трансакцията, ще увеличи капитала на „Сирма Ей Ай“ с парична вноска в размер на 10,75 млн. евро. След това „Сирма Солюшънс“ ще притежава 23,8% от капитала на компанията, а фондът-купувач – 76,2%.

„Сирма Груп Холдинг“ може да осъществи още една сделка в следващите месеци – придобиването на мажоритарен дял от ИТ компанията за разработка и внедряване на решения за управление на бизнеса „Ти Би Ай Инфо“ АД и дъщерното ѝ дружество „Ейч Ар Ем Солюшънс“ АД.  Двете дружества в момента водят преговори.

Акционерите са одобрили и изплащането на дивидент за 2021 г. в размер на 1,4 млн. лева. От тях почти 931 хил. лева са от печалбата на компанията за миналата година, а малко над 469 хил. лева са от натрупани неразпределени печалби за минали години.

Брутният дивидент на акция е в размер на 0,024 лева.

Акционерите са разгледали и финансовия отчет на дружеството за 2021 г., докладите на ръководството, одитния доклад и т.н.

В последната година акциите на "Сирма Груп Холдинг" поскъпват с над 55%, а пазарната капитализация достига почти 47,5 млн. лева.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 1 година
A кога е последната дата с право на дивидент ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още