IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва преди заседанието на Фед*

Пазарът видимо е изправен пред проблеми с предлагането, които ще поддържат петролния баланс затегнат през остатъка на годината, смята анализатор

09:51 | 26.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се покачва във вторник, докато пазарът продължава да е обхванат от опасенията за затегнатото предлагане, възможността от рецесия и от намалено търсене, пише Bloomberg. Инвеститорите са в очакване и на още едно голямо лихвено повишение от Федералния резерв на САЩ в сряда, когато ще приключи заседанието на централната банка.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,57%, или 1,65 долара, до 106,80 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,55%, или 1,50 долара, до 98,20 долара за барел. В понеделник сортът добави 2,1% към стойността си.

petrol petrol

Времевите спредове сигнализират за недостатъчно предлагане и от Morgan Stanley предупредиха, че пазарът продължава да е затегнат, въпреки че инвестиционната банка понижи своите прогнози за цената на суровината за тази и следващата година, посочвайки като причина свитите очаквания за търсенето.

"Пазарът видимо е изправен пред проблеми с предлагането, които ще поддържат петролния баланс затегнат през остатъка на годината", каза Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV в Сингапур. Инвеститорите се борят с "много несигурност и се затрудняват да намерят посока".

Напоследък пазарът на "черно злато" премина през силни сътресения и волатилност, характеризирани с резки колебания и ниска ликвидност, докато инвеститорите преценяват перспективите пред търсенето и предлагането. Предстои в сряда да приключи заседанието на Федералния резерв на САЩ, за което очакванията са за още едно голямо лихвено повишение.

Цената на щатския сорт WTI продължава да е с близо 30% по-висока тази година - отчасти заради нарушените доставки от Русия. Разликата в цената на WTI и Брента се разшири до почти 9 долара за барел - сигнал, че затегнатостта е по-явна а Европа, отколкото в САЩ. Щатското търсене на бензин също намаля.

Затегнатият пазар може да получи възможност за известен отдих от възстановяването на доставките от Либия, но приносът на страната вероятно ще е волатилен, като се имат предвид възможността от бързо избухване на конфликти и безредици. Предлагането от производителя нарасна обратно до над 1 млн. барела дневно.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 5,01 долара за барел спрямо 3,83 долара в началото на юли.

Цената на златото се покачва с над 2 долара до 1721,40 долара за тройунция. Ден по-рано жълтият метал поевтиня с 0,5%, като той се насочва към четвърти пореден месечен спад. Миналата седмица цената му спадна до най-ниското ниво от март 2021 г.

*Към 09:34 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още