IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е удвоила вноса на руски петрол

Турските рафинерии запълват празнината, оставена от западния бизнес след изтеглянето му от Русия

22:30 | 22.08.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Турция е удвоила вноса си на петрол от Русия тази година, показват данни на Refinitiv Eikon, цитирани от Ройтерс. Двете страни изразиха готовност за по-широко сътрудничество в бизнеса и особено в енергийната търговия в лицето на западните санкции срещу Москва. 

Търговията между Турция и Русия процъфтява от пролетта, тъй като турски компании, на които не е забранено да работят с руски контрагенти, се намесиха, запълвайки празнината, оставена от западния бизнес, който се изтегли от Русия след нахлуването й в Украйна по-рано тази година. 

Турция е увеличила вноса на петрол от Русия, включително на сортовете Urals и Siberian Light, до над 200 хил. барела на ден досега тази година в сравнение с едва 98 хил. барела на ден за същия период на 2021 г., показват данните на Refinitiv. 

Турция не наложи санкции срещу Русия заради действията й в Украйна, заявявайки, че остава зависима от руските енергийни доставки. 

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в началото на август и се договориха да засилят бизнес сътрудничеството.

Основните рафинерии в Турция - на местната Tupras и STAR на азербайджанската SOCAR, значително са увеличили приема на руски петрол Urals и Siberian Light през тази година, като същевременно са намалили покупките на петрол от Северно море, Ирак и Западна Африка, показват данните.

През последните няколко години рафинерията STAR увеличи покупките на норвежкия сорт Johan Sverdrup и иракския петрол, които са близки по качество до Urals, тъй като руският петрол поскъпваше. Тази година обаче цените на руския петрол паднаха до исторически най-ниски нива спрямо основния европейски сорт Брент, докато петролът от Северно море и Ирак поскъпна. 

Очаква се, че рафинерията STAR ще купи около 90 хил. барела петрол на ден от Русия през периода януари-август 2022 г. в сравнение с 48 хил. барела на ден през същия период на миналата година, показват данните на Refinitiv Eikon. 

Рафинериите на Tupras ще купят около 111 хил. барела петрол на ден от Русия през януари-август тази година в сравнение със само 45 хил. барела на ден през същия период на миналата година.

"Изборът за турските рафинерии беше очевиден, тъй като те нямат ограничения за закупуването на руски петрол", коментира търговец на средиземноморския петролен пазар, пожелал анонимност. Той добавя, че добрите маржове на нефтопреработката на Urals подкрепят печалбите на турските рафинерии. 

От турското министерство на енергетиката, Tupras и SOCAR не са отговорили веднага на запитвания на Ройтерс за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Alex SilverОй,ой, какие харпшие вицове, калега, даже из наших папагандони такие глупсти не сльiшал! Вьi гатов за наша фейсбук армия, перезвоним обезательно с аферта! А вьi продалжайте да грамите запад, сюда очень многа дураки които верют!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Турция прибра газопровода, строи АЕЦ "Акую", купува нефт на изгодни цени и си гледа националния интерес. Ердогат е заплашил Ze, че ако продължава да провокира с обстрелите на Запорожката АЕЦ, Турция ще предприеме военни мерки, за да осигури безопасността си. И няма да остане само със заплахите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Даа, Туреция очевидно свой интерес глядит, и поетаму местната валюта стоит как ленин - холодно в саркофаге. Ну вьi продалжайте, скора пак ще бъдет надницьi, только газ атнова да дойдет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
Р?мператоръ
преди 1 година
Турция си гледа своя интерес... не на САЩ. ЕС защитава сащанският интерес, затова отива при Любо Пенев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още