IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните облигации навлязоха в първия си мечи пазар от едно поколение насам

Едновременният спад на активите с фиксиран доход и на акциите подкопава основата на инвестиционните стратегии през последните над 40 години

10:52 | 02.09.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Под натиска на централните банкери, решени да потушат инфлацията дори с цената на рецесия, световните облигации навлязоха в своя първи мечи пазар от едно поколение насам, пише Bloomberg.

Глобалният индекс на Bloomberg Global Aggregate Total Return Index на държавните и корпоративните облигации с инвестиционен клас се понижи с повече от 20% под своя пик от 2021 г., което е най-големият спад от създаването му през 1990 г.

През последните дни длъжностни лица от САЩ и Европа изтъкнаха значението на по-строгата парична политика, надграждайки силното ястребово послание от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл на неотдавнашния симпозиум в Джаксън Хол.

Ускоряващата се инфлация и последвалите в неин отговор резки увеличения на лихвените проценти, предприети от централните банкери, сложиха край на продължилия четири десетилетия бичи пазар на облигации. Това създава особено трудна среда за инвеститорите тази година, тъй като облигациите и акциите потъват в тандем. 

„Подозирам, че бичият пазар на облигации, който започна в средата на 80-те години на миналия век, приключва“, коментира Стивън Милър, който следи оттогава пазара на инструменти с фиксирана доходност, а днес работи като инвестиционен консултант в GSFM, звено на канадската CI Financial Corp. „Доходността няма да се върне към исторически ниските нива, наблюдавани преди и по време на пандемията.“

Много високата инфлация, пред която е изправен светът сега, означава, че централните банки няма да са готови да приложат екстремни стимули, които изпратиха доходността по държавните облигации под 1%, добавя той.

Да инвестираш извън основната стратегия 

Едновременният спад на активите с фиксирана доходност и на акциите подкопава основата на инвестиционните стратегии през последните над 40 години. 

Индексът на Bloomberg, който следи облигациите, се е понижил с 16% през 2022 г., а бенчмаркът за глобалните акции на MSCI Inc. отбеляза още по-голям спад. Това тласна американски измерител за класическия портфейл 60/40 (при който инвестициите са разделени в тези пропорции между акции и облигации) надолу с 15% от началото на годината - напът към най-лошото си годишно представяне от 2008 г. 

„Намираме се в нова инвестиционна среда и това е голяма работа за тези, които очакват инструментите с фиксирана доходност да осигуряват диверсификация на риска при акциите“, коментира Кели Уд, мениджър в Schroders Plc в Сидни. 

Европейските облигации бяха най-силно засегнати тази година, след като инвазията на Русия в Украйна изпрати цените на природния газ рязко нагоре. Азиатските пазари пострадаха по-малко, подпомогнати от облигациите на Китай, тъй като се възползваха от облекчаването на политиката на централната банка там.

Превключването на голяма част от света от безпрецедентно облекчаване на паричната политика към най-резките повишения на лихвените проценти от 80-те години на миналия век е пресушило ликвидността, смятат в JPMorgan Chase & Co. „Облигационните и валутните пазари станаха свидетели на по-сериозно и по-постоянно влошаване на ликвидните условия тази година в сравнение с други класове активи с малки признаци за обръщане на тенденцията“, пишат в бележка стратезите на американската банка. Инерцията на мечите облигации се доближава до екстремни нива, посочват още те.

Обратно към 60-те

В много отношения днешната икономическа и политическа реалност напомня за мечия пазар на облигации от 60-те години на миналия век, който започна през втората половина на това десетилетие с внезапния край на периода на ниска инфлация и безработица. 

С ускоряването на инфлацията през 70-те години доходността по американските държавни държавни ценни книжа се повиши. По-късно тя достигна почти 16% през 1981 г., след като тогавашният председател на Федералния резерв Пол Волкър повиши лихвените проценти до 20%, за да облекчи ценовия натиск.

Джером Пауъл даде за пример 80-те години на миналия век, за да подкрепи ястребовата си позиция в Джаксън Хол, като каза, че „историческите данни отправят силно предупреждение да се избегне преждевременно разхлабване на политиката“. 

Пазарите вече очертават почти 70% вероятност Фед да прибегне към трето поредно увеличение от 75 базисни пункта на следващото си заседание след малко повече от три седмици. Други централни банкери в Джаксън Хол, от Европа до Южна Корея и Нова Зеландия, също посочиха, че лихвите ще продължат да растат с същия темп.

Въпреки това сред инвеститорите в инструменти с фиксирана доходност има голямо търсене на държавни облигации с покачването на доходността заради очакванията, че централните банкери ще трябва да обърнат курса, ако икономическото забавяне охлади инфлацията. 

В САЩ нагласите на пазарите на опции са за поне едно намаление на лихвения процент с 25 базисни пункта през следващата година. 

„Не бих характеризирал настоящата тенденция като нов мечи пазар на облигации, а по-скоро като необходима корекция след период на неустойчиво ултраниска доходност“, казва Стивън Оу, глобален ръководител на отдела за кредити и фиксирана доходност в PineBridge Investments LP. „Нашите очаквания са, че доходността ще остане ниска според дългосрочните исторически стандарти и 2022 г. вероятно ще представлява пика в доходността по 10-годишните облигации в настоящия цикъл.“

В Schroders също започват да виждат известна стойност в държавните облигации с покачването на доходността и позиционират портфейлите спрямо реалния риск от сериозно забавяне на икономиката, посочва Уд. „В не толкова далечното бъдеще ще има страхотна възможност да купуваме облигации, тъй като централните банки ни гарантират глобална рецесия“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още