IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след данните за инфлацията в САЩ*

Влияние върху пазара оказва и възможността от запълване на американските запаси от суровината

10:05 | 14.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се понижава в сряда, след като официалната статистика подчерта устойчиво високата инфлация в САЩ, а отделно данните от сектора показаха значителен ръст на запасите от суровината в страната, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява незначително с 0,04%, или 0,04 долара, до 93,13 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,05%, или 0,04 долара, до 87,27 долара за барел.

Цената на "черното злато" падна до най-ниското си ниво от януари насам по-рано този месец, докато инвеститорите се опасяват за световното потребление, затегнатата парична политика и отслабналото търсене.

Във вторник стана ясно, че инфлацията в САЩ през август е била по-устойчива от очакваното, като данните може да предизвикат още агресивни лихвени повишения от Федералния резерв на САЩ. Има нарастващи страхове, че централната банка може да предизвика рецесия.

Американският петролен институт съобщи, че щатските запази на петрол са нараснали с 6 млн. барела миналата седмица, според лица, запознати с данните. Правителствената статистика, която ще бъде публикувана по-късно в сряда, ще даде по-голяма яснота за картината в страната. В предходния едноседмичен период запасите се увеличиха с 8,8 млн. барела.

Щатските резерви на "черно злато" са намалели през тази година, достигайки най-ниското си ниво от почти 40 години, след като президентът на страната Джо Байдън разпореди освобождаването на 180 млн. барела от запасите в опит да се намали инфлацията. Сега САЩ може да започнат отново да увеличават своя инвентар, когато цената падне под 80 долара за барел, смятат лица, запознати с въпроса.

"Плановете на САЩ да възстановят своите стратегически резерви може да подсилят очакванията, че може да има дъно на цените", каза Ийп Джан Рон, пазарен стратег в IG Asia Pte. Основен наратив обаче може да са перспективите около търсенето, след като "данните за потребителската инфлация в САЩ дадоха зелена светлина за по-затегната парична политика", допълни експертът.

Европейският съюз (ЕС) подготвя план за намаление на потреблението на енергия на фона на евентуална енергийна криза в региона. Предстои в сряда ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен да представи предложения пред Европарламента, с които да се спре кризата в Европа.

*Към 09:44 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още