IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг повиши лихвата до най-високото ѝ ниво от 2008 г.

Регулаторът последва хода на Фед с повишение от 75 базисни пункта

10:23 | 22.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Хонконг последва примера на Федералния резерв на САЩ и одобри лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.) в четвъртък, с което показателят достигна 3,5%, пише Ройтерс.

След хода лихвата е на най-високото си ниво от октомври 2008 г., но финансовият министър посочи, че не вижда огромен риск за имотния пазар в града, нито необходимост да се променят контролните мерки за имотите.

Същевременно водещият заемодател в града HSBC съобщи, че ще повиши основната си лихва в Хонконг с 12,5 б.п. до 5,125%, като това е първият такъв ход от септември 2018 г.

"Днешното изявление бележи началото на възходящ цикъл", каза Луан Лим, главен изпълнителен директор за HSBC в Хонконг.

Решението на паричните власти в града (HKMA) бе взето малко след като Фед одобри трети пореден лихвен ръст от 75 б.п. Регулаторът сигнализира, че лихвите ще продължат възходящата си тенденция, докато банката продължава борбата с инфлацията.

Паричната политика на Хонконг се движи в унисон с тази в САЩ, тъй като валутата на града е обвързана с щатския долар в тесен диапазон, при който щатският долар се обменя срещу 7,75-7,85 хонконгски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още