IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция задържа заподозрени в разследване относно измами на фондовата борса

Разследването е свързано със скорошния ценови крах при цената на банките, който изтри 14 млрд. долара пазарна капитализация

16:05 | 02.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турция предприе мерки по задържане на заподозрени в разследване за предполагаеми измами на фондовата борса, довели до спад в цената на акциите миналия месец, съобщава Bloomberg, цитирайки местните държавни медии.

Главният прокурор на Истанбул е стартирал разследването по подозрение за организирана дейност, която нарушава турския закон за капиталовите пазари, и е издал заповед за задържане на 10 души, двама от които все още са на свобода, съобщи държавната информационна агенция Anadolu.

Арестите са свързани с внезапния обрат на фондовата борса в Турция, където акциите на банките поевтиняха с 39% през последните три седмици, което застрашава финансовата стабилност на някои брокерски компании.

Хаосът на пазара предизвика гнева на основния опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу, който каза, че разпродажбата предполага масивна „манипулация на акциите“ и призова регулаторите да „унищожат манипулаторите“.

В интервю миналата седмица президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган сигнализира за „спекулативните ходове“ по време на борсовия крах и каза, че Министерството на финансите и хазната „преглежда трансакциите“ като част от разследване.

Крах в цената на акциите на турските банки през последните три седмици. Източник: Bloomberg Крах в цената на акциите на турските банки през последните три седмици. Източник: Bloomberg

Борсовата разпродажба, която изтри около 14 млрд. долара пазарна стойност, беше предхождана от безпрецедентен скок в цените на акциите, по време на който индексът на банките Borsa Istanbul Banks се повиши с около 150% в периода от средата на юли до 12 септември.

Стъпките, които се предприемат сега, бележат най-сериозните мерки на турските власти в опит да ограничат политическите последици. Миналата седмица турският борсов регулатор поиска от местните брокерски компании да помогнат за ограничаване на волатилността при акциите, докато банката попечител Takasbank пое някои акции от три компании като обезпечение, като същевременно осигури ликвидност на брокерските компании.

Акциите на турските банки бяха подкрепени от търсенето на опции за хеджиране от страна на местните инвеститори, тъй като инфлацията надхвърли ниво от 80% тази година. Въпреки това мащабът на ралито остави много анализатори и инвеститори объркани.

Властите започнаха да преразглеждат трансакциите на пазара през последните 12 месеца и са съгласни, че някои ходове по време на двумесечното рали са били разрушителни, посочва високопоставен служител пред Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още