IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки купуват злато с най-бързия темп от 55 години

Световното търсене на ценния метал е обратно на предпандемичните нива

13:55 | 03.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Централните банки в цял свят трупат резерви от злато с бясна скорост, последно виждана преди 55 години, когато щатският долар все още бе обезпечен със злато, пише OilPrice.com.

Според данни на World Gold Council (WGC) централните банки са купили рекордните 399 тона злато на стойност около 20 млрд. долара през третото тримесечие на 2022 г., а световното търсене на ценния метал е обратно на предпандемични нива. Търсенето на дребно от бижутери и купувачи на златни кюлчета и монети също е било силно, казва WGC в последния си доклад за тримесечието.

Според организацията световното търсене на злато възлиза на 1181 тона през тримесечието до края на септември, което представлява 28% ръст на годишна база. WGC казва, че сред най-големите купувачи са били централните банки на Турция, Узбекистан, Катар и Индия, макар че други централни банки също са купили значително количество злато, макар че официално не са съобщили за покупките си.

Турската централна банка остава най-големият официален купувач на злато тази година, добавяйки 31 тона през третото тримесечие до общо 489 тона златни резерви. Централната банка на Узбекистан е купила нови 26 тона, на Катар – 15 тона, а на Индия – 17 тона, с което има общо 785 тона златни резерви.

Закупените на дребно златни кюлчета и монети в Турция също са се увеличили до 46,8 тона през тримесечието с ръст от над 300% на годишна база.

Тези развития едва ли са изненадващи предвид факта, че златото все още се смята за първостепенен безопасен актив във времена на несигурност или сътресения въпреки появата на криптовалути като биткойна. Златото се възприема и за ефективна защита срещу инфлацията, въпреки че според някои експерти това е вярно само в продължителни времеви линии, измерени в десетилетия или дори векове.

За съжаление, растящите лихвени проценти развалиха купона за биковете при златото, като борсово търгуваните фондове (ETF), съхраняващи кюлчета за инвеститорите, се превърнаха в нетни продавачи. Наистина, продажбата на кюлчета от фондовете, в комбинация с купуването от централните банки, понижи цените на златото с 8% през третото тримесечие. Златото е нелихвоносен актив и инвеститорите са склонни да пренасочват парите си към инструменти с по-висока доходност по време на нарастващи лихвени проценти. Прекалено силният долар също не помага на цените на златото (и суровините). Цените на златото са надолу с 9,3% от началото на годината и с близо 20% под върха си от март от 2050 долара за унция.

За щастие на биковете при златото дългосрочните перспективи пред ценни метал явно все пак са бичи. Пазарите бяха подготвени за четвъртото поредно увеличение от 75 базисни пункта на основната лихва в САЩ от Федералния резерв, но смятат, че ще забави темпа от декември.

Макар че инфлацията в САЩ остава упорито висока, има все повече сигнали, че високите лихвени проценти започват да забавят икономиката, тъй като се отчита сериозен спад на жилищния пазар, а някои ипотечни лихви са почти двойно по-високи. Това, според анализаторите, ще накара Фед да намали твърде агресивните си увеличения.

Трейдърите на злато са съгласни, че в дългосрочен план посоката на златото е нагоре.

Според проучване в индустрията цените на златото ще се възстановят следващата година въпреки по-високите лихвени проценти. Трейдърите очакват цените да се вдигнат до 1830,50 долара за тройунция до това време следващата година, което е с почти 11% над сегашните нива.

„Смятам, че ястребовата позиция на Фед до голяма степен е отразена в цената. Въпреки това обхватът за краткосрочно значително възстановяване на цените на златото е много ограничен, докато лихвите се покачват, а щатският долар остава силен“, казва в имейл Филип Клапвейк, управляващ директор на базираната в Хонконг консултантска компания Precious Metals Insights Ltd.

И накрая, отслабващ долар вероятно ще подобри перспективите пред златото. Доларът може най-накрая губи блясъка си след дълъг период на относителна сила спрямо другите големи валути. Индексът на долара наскоро спадна до няколкомесечно дъно.

Според Wells Fargo поскъпването на долара вероятно ще продължи тази година с допълнителното увеличаване на лихвените проценти, но намаляването на лихвите от Фед през 2023 г. ще вкара долара в „цикличен спад“. С други думи, доларът ще поевтинее през 2023 г., докато САЩ навлизат в рецесия и Фед намалява лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още