IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ударът в Полша замрази бичите настроения на петролните пазари*

Суровият петрол продължава да поевтинява, докато инвеститорите преценяват възможността за ескалация на войната в Украйна

10:40 | 16.11.22 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в сряда, докато инвеститорите преценяват перспективите за евентуално ескалиране на войната в Украйна, след като Полша бе ударена от две ракети, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,38%, или 0,36 долара, до 93,50 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,58%, или 0,50 долара, до 86,42 долара за барел.

Представителите на НАТО ще проведат извънредно заседание по-късно през деня, след като американският президент Джо Байдън и европейските лидери призоваха за повишено внимание, тъй като ракетите удариха селище точно над границата с Украйна.

Ударът добави още един елемент на несигурност за трейдърите, които преценяват сигналите за затегнатост на пазара и опасенията от икономическо забавяне. Президентът на Полша каза, че е вероятно страната да прибегне към Член 4 на НАТО, който позволява на съюзниците да повдигнат темата за заплахите за националната сигурност.

Първите проучвания откриха, че ракетата е изстреляна от Украйна и е била насочена към приближаващ руски снаряд, пишат от Associated Press, позовавайки се на неназовани представители на властта в САЩ. Байдън заяви пред репортери в Бали, че е малко вероятно ракетата да е изстреляна от Русия.

„Бичите настроения бързо избледняха“, каза Джеймс Уистлър, управляващ директор в Vanir Global Markets Pte. „За цените на петрола ще продължи да е трудно възходящото движение, докато трейдърите не видят ясни доказателства за разхлабване на противоепидемичните мерки в Китай“ , допълни Уистлър.

Пекин разхлаби някои от ограниченията си срещу коронавируса, но най-големият вносител на петрол в света продължава да се бори с предизвикателството на новите огнища на заразени. Броят на положителните случаи достгина близо 20 хил. във вторник, най-високото ниво от края на април насам.

Поредица от руски ракети удари множество обекти в Украйна във вторник, достигайки до цивилни и до ключова инфраструктура. Тръбопроводът „Дружба“, който пренася руско гориво до Източна Европа, временно спря работа във вторник, след като бе прекъснато електрозахранването, според унгарската енергийна компания Mol Nyrt.

Възможността от ескалация носи риска от допълнително затягане на пазара. Предстои през декември да влязат в сила още санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Москва. От Международната агенция по енергетика предупредиха, че пазарите са в уязвимо състояние, след като петролните запаси на развитите страни спаднаха до най-ниското ниво от 2004 г. насам.

*Към 09:51 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Такива са високоточните ракети на САЩисаните. Целят се по Белград, удрят Горна Баня! В сегашния случай укрите удрят Полша. Ама на калпава ракета, руснаците й виновни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: julian12каза общака емигрирал в Западна Европа, а не в русия ! Поне не лъжат като смрдддливите руснаци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
Ударът в Полша се оказа Украинкса ракета. НАТО са насилници и провокатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още