IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола продължава да намалява под натиска на опасенията около търсенето*

Инвеститорите следят внимателно пандемичната обстановка в Китай, който все още се бори с нарастващия брой новозаразени

10:20 | 17.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола продължава низходящото си движение в четвъртък, тъй като нагласите на инвеститорите остават под натиска на опасенията около перспективите за световното търсене, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,33%, или 0,31 долара, до 92,55 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,67%, или 0,57 долара, до 85,02 долара за барел.

Китай продължава борбата си с нарастващия брой новозаразени с коронавирус. В същото време, от JPMorgan Chase & Co. прогнозираха, че САЩ ще навлязат в „лека“ рецесия догодина вследствие на лихвените повишения.

По-рано през седмицата геополитическото напрежение рязко се покачи, след като две ракети с неясен произход и цел удариха Полша и убиха двама души.

От НАТО и Полша излязоха с изявление, че няма признаци снарядът да е дошъл от Москва и вероятно е бил заблуден огън от противовъздушните сили на Украйна. Коментарът успокои опасенията, назрели сред пазарите, че войната може да се разпростре извън границите на Украйна.

Имаше малки промени в цените, след като правителствените данни показаха, че търговските запаси на петрол в САЩ са намалели с 5,4 млн. барела миналата седмица, отбелязвайки най-големия седмичен спад от август насам. Въпреки това перспективите за световното предлагане остават несигурни, като се има предвид, че следващия месец предстои да влязат в сила санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу руския петрол.

„На фона на геополитическите рискове, които донякъде намаляха, опасенията за търсенето отново грабнаха вниманието на пазара“, каза Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV. “Търсенето в Китай продължава да е опасение (за инвеститорите)“, допълни експертът.

Броят на новозаразените в Китай отново се увеличи в сряда, като доближи историческия връх, достигнат по време на най-големите огнища в Шанхай по-рано тази година.

*Към 10:10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още