IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SeedBlink стана първата лицензирана платформа за съвместни инвестиции в ЦИЕ

Инвеститорите имат по-детайлна и достоверна информация за компаниите, които набират капитал, казва мениджърът Ангел Хаджиев

20:00 | 18.11.22 г.

Платформата SeedBlink дава възможност на всеки инвеститор да има еднакъв и обективен достъп до по-детайлна и достоверна информация за компаниите, които набират капитал. Това каза Ангел Хаджиев, мениджър на SeedBlink за България, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Онлайн платформата SeedBlink, която свързва стартъпи и инвеститори, стана първата лицензирана платформа за алтернативни съвместни инвестиции в Централна и Източна Европа. Лицензът на компанията е петият в ЕС и първият в Централна и Източна Европа.

Хаджиев посочи, че още със създаването на платформата през 2020 г. идеята е била тя да бъде напълно съпоставима с предстоящата регулация. „Затова работихме в съответствие с тази регулация още, когато предвиждахме, че ще се случи. Това е успех за нас, но и потвърждение, че всички процедури, които сме заложили в платформата още от самото начало, всъщност наистина съответстват на европейската регулация“, каза гостът. Регулацията дава сигурност на нашите инвеститори, когато влагат парите си в небанкова финансова институция, допълни той.

„Сегментът, който е много интересен, е, че всеки инвеститор преди всеки рунд има възможност да задава директни въпроси на основателите. За разлика от листване в някоя борса, където няма директен достъп, тук може да „изстискаш” всяка информация, която те интересува директно от основателите”, коментира събеседникът.

„През SeedBlink и през другата платформа, която придобихме преди месец и половина, общо над 250 компании успяха да привлекат капитал“, сподели той.

Съгласно регулаторните изисквания чрез подобен тип платформи една компания може да се финансира с между 100 000 и 5 млн. евро на година. Минималният праг за инвеститора е 2500 евро.

Кои български компании са набрали капитал през SeedBlink и кои български компании предстои да бъдат качени на платформата?

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още