IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amundi: По-добрият бизнес цикъл през втората половина на 2023 г. отваря възможности пред инвеститорите

Облигациите се завръщат, пазарните оценки са по-атрактивни, посочват тенденциите в инвестиционната си перспектива за догодина анализаторите

17:02 | 24.11.22 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

През 2023 г. в световен план ще продължат да изобилстват рискове, вариращи от геополитическо напрежение до висока инфлация. Регионалните различия може да се засилят на фона на различни противопоставяния между паричната и фискалната политика, но насрещните ветрове трябва да отшумят през втората половина на 2023 г. с подобряването на бизнес цикъла и повече възможности за постепенно добавяне на повече рискови активи в портфейлите. Така анализаторите на Amundi, водещ европейски мениджър на активи, който се нарежда сред 10-те най-големи дружества за управление на активи в света, определя глобалната си инвестиционна перспектива за 2023 г.

След тежката 2022 г. инвеститорите нервно наблюдават геополитическото напрежение, европейската енергийна криза и инфлацията. Но перспективите могат да се подобрят с наближаването на момента, когато Федералният резерв на САЩ (Фед) ще предприеме стъпки към преразглеждане на своята текуща политика за рязко повишаване на лихвите, като и цените на финансовите активи стават по-привлекателни, пише в публикацията.

Amundi очаква глобалният растеж да продължи, но темпът му да се забави през следващата година до 2,2%, което е спад спрямо нивото от 3,4% през 2022 г., като някои развити и развиващи се страни могат да изпаднат в стагнация.

В Европа енергийният шок, усложнен от инфлационния натиск, свързан с последиците от кризата с Covid, остава основната пречка пред растежа. Кризата на увеличените разходи за живот, която ще последва, се очаква да допринесе за рецесия в Европа през тази зима, преди да започне бавно възстановяване. Но това не означава, че инфлацията ще се забави.

Инфлационен натиск

В САЩ агресивната монетарна политика от страна на Фед увеличи риска от рецесия през втората половина на годината, като отново не успя да забави значително инфлацията.

Тази среда с нисък растеж и висока инфлация ще се разпространи върху развиващите се пазари, с изключение на Китай. Фондът намалява прогнозата за 2023 г. за БВП на Китай от +5,2% до +4,5%. Това е много по-добро от минималните нива на растеж на Китай от 2022 г. (+3,2%) и се основава на надежди за стабилизиране на жилищния пазар и постепенно повторно отваряне на икономиката, посочват от Amundi.

Инфлацията ще остане упорито висока през по-голямата част от 2023 г. Централните банки ще продължат своята политика да правят „каквото е необходимо“, за да избегнат криза в стила на 1970-те години. Вдигането на лихвите се очаква да продължи като мярка, но с по-бавни темпове, отколкото през 2022 г. Европейската централна банка и Английската централна банка се изказаха по-предпазливо след последните си срещи, предполагайки, че предстои по-малко агресивно вдигане на лихвите. В Япония покачването на долара може в крайна сметка да накара Централната банка също да започне да затяга паричната си политика, коментират експертите.

В Amundi смятат, че крайното ниво, до което Фед ще вдигне лихвите, ще е критично и ще повиши шансовете за рецесия в САЩ, ако достигне близо 6%.

Инвестиционни последици

Като се има предвид забавянето на глобалния растеж и възможен спад в печалбите на компаниите през първата половина на 2023 г., инвеститорите трябва да останат предпазливи засега, като златото и облигациите с инвестиционен рейтинг са сред предпочитаните класове активи. Те трябва обаче да имат готовност да адаптират инвестиционната си политика през годината, за да се възползват от пазарните възможности, които ще се появят, тъй като перспективите стават по-привлекателни.

Насрещните ветрове трябва да отшумят през втората половина на 2023 г., благоприятствайки подобряването на бизнес цикъла и давайки възможност за постепенното добавяне на повече рискови активи в портфейлите, коментират анализаторите на Amundi.

Според тях облигациите се завръщат като атрактивен финансов инструмет с акцент върху тези с висок кредитен рейтинг, като същевременно се обръща внимание на валутния риск в свят на различни политики, както и на ликвидните рискове и корпоративната задлъжнялост.

Тъй като облигациите предоставят отново възможност за диверсификация след покачването на доходността им през тази година и съществуват рискове за рецесия през следващата година, може да се очаква класическото разпределение на портфейлите 60/40 (акции/облигации) да бъде отново атрактивно.

Цените на акциите се очаква потенциално да достигнат привлекателни нива за покупка, след като преминат през преоценка през следващите месеци, с предпочитание към акции от САЩ и към акции предлагащи качество/стойност/висок дивидент.

Една от препоръките към инвеститорите е да обърнат внимание и постепенно да увеличат и експозицията към европейски, китайски и циклични акции, както и към акции на силно подценени компании.

В Amundi смятат, че наличието на постоянна инфлация прави потенциално атрактивно по-голямото разпределение към реални активи, които са устойчиви на инфлация, и за пример дават вложения в инфраструктура.

Въпреки че частният дълг премина през по-сериозна преоценка, той предлага добра стойност в повечето си сегменти, а недвижимите имоти могат да бъдат добър диверсификатор, е друг съвет на експертите.

Перспективи пред развиващите се пазари

В Amundi прогнозират, че през 2023 г. ще се засилят разликите между развиващите се пазари. Страните с по-благоприятна инфлация и парични политики като Латинска Америка и EMEA (Европа, Близък Изток, Азия) ще са по-привлекателни за инвеститорите. Очакваният обрат в политиката на Фед (към забавяне на текущото рязко вдигане на лихвите) би трябвало да повиши привлекателността на акциите на развиващите се пазари като цяло по-късно през годината.

В дългосрочен план ESG темите ще продължат да се влияят от последиците от кризата с Covid-19 и войната в Украйна. Инвеститорите могат да се възползват от теми като енергийния преход и продоволствената сигурност, както и от тенденциите за връщане на производството на местна почва, провокирани от геополитиката. В Amundi са убедени, че социалните теми ще бъдат отново на фокус, тъй като влошаващият се пазар на труда и инфлацията изискват повече внимание към социалните фактори.

Според Винсент Мортие, главен изпълнителен директор на групата на Amundi, 2023 г. ще бъде година на две скорости, с много рискове, за които трябва да се внимава. „Облигациите се завръщат, пазарните оценки са по-атрактивни, а промяната в политиката на Фед през първата част на годината би трябвало да предизвика интересни входни нива за покупка.“

Моника Дефенд, ръководител на Amundi Institute добавя: „Инвеститорите са изправени пред сериозни предизвикателства през следващата година, забавяне на глобалния растеж, енергиен шок в Европа, постоянна инфлация и рискове от рецесия в САЩ и Европа. Инвеститорите трябва да бъдат предпазливи през 2023 г., но да са готови да се възползват от възможностите в облигациите и акциите, тъй като насрещните ветрове се очаква да отшумят през втората половина на годината. Наред с инфлацията, геополитиката остава ключова за оформянето на макроикономическите тенденции през следващите тримесечия.“

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Последна актуализация: 17:02 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още