IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се насочва към трети пореден седмичен спад*

Инвеститорите продължават да следят преговорите между членките на ЕС за въвеждането на ценови таван на руския внос на „черно злато“

10:19 | 25.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол се насочва към трети пореден седмичен спад в цената, след като стана ясно, че Европейският съюз (ЕС) е обсъждал по-висок от очакваното ценови таван за внос на руското гориво, а опасенията за икономическо забавяне натежаха на инвеститорите, пише Bloomberg.

В петък обаче налице са ръстове. Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,42%, или 0,36 долара, до 85,70 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,65%, или 0,51 долара, до 78,45 долара за барел.

И двата сорта поевтиняват с по около 2% за последната седмица.

Тази седмица мина в преговори за представителите на ЕС доколко стриктен трябва да бъде ценовият таван за вноса на руски петрол. Разговорите може да продължат в петък, но има възможност да се проточат и след това.

Признаците за предизвикателства пред предлагането на „черно злато“ се увеличават. В Китай – най-големият вносител на петрол в света – броят на новозаразените с коронавирус достигна рекордни стойности тази седмица, което мотивира властта да затегне ограничителните мерки. Институтът за международни финанси прогнозира, че световната икономика ще бъде също толкова отслабнала догодина, както през 2009 г. след финансовата криза.

Цената на суровия петрол намаля този месец, изтривайки ръстовете от октомври, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, отрекоха да планират увеличение в добива през декември.

„Пазарът се бори с мечите фактори в последните няколко сесии и рецесионните страхове, както и с ръста на новозаразени в Китай“, обясни Равиндра Рао, ръководител по суровинни проучвания в Kotak Securities Ltd. „Ценовият таван между 65-70 долара за барел за руския петрол няма да има особено голям ефект“, тъй като вече се търгува на тези равнища, добави експертът.

Идеята за ценовия таван е част от санкциите на Запада срещу Москва заради инвазията ѝ в Украйна, като цели да намали приходите на Русия и междувременно да позволи на други страни да продължат да внасят от този петрол. Въвеждането на такъв таван „с голяма вероятност“ ще има негативен ефект върху енергийния пазар, коментира преди време руският държавен глава Владимир Путин.

*Към 09:50 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още