IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се покачва насред спекулации за решението на ОПЕК+*

Инвеститорите смятат, че картелът може отново да намали добива тази седмица, продължават да следят развитието на пандемията в Китай

10:00 | 29.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се покачва във вторник насред спекулациите, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, допълнително ще намали добива и че Китай може да разхлаби своите строги противоепидемични мерки, след като през уикенда избухнаха протести в страната, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,88%, или 1,56 долара, до 84,75 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) нараства с 1,54%, или 1,19 долара, до 78,43 долара за барел.

Сред инвеститорите се появиха спекулации, че ОПЕК+ може да обмисли намаление на добива този уикенд, когато страните износителки ще проведат заседание. В понеделник WTI достигна най-ниското си ценово равнище от миналия декември насам след влошаването на пандемичната обстановка в Китай. Властите в азиатската страна ще проведат брифинг във връзка с разпространението на коронавируса и ограничителните мерки.

„Черното злато“ изтрива около 9% от стойността си този месец, като фактор за това са опасенията, че агресивното парично затягане от централните банки изтласква световната икономика към рецесия и може да свие търсенето на енергия. Тези страхове, както и опасенията за търсенето в Китай – най-големия вносител в света – мотивираха ОПЕК+ да одобри намаление в добива миналия месец.

„Има краткосрочен риск за перспективите за търсенето“, смята Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Pte в Сингапур. „Вероятно ОПЕК+ ще продължи да се притеснява повече, че техническата картина на петролния пазар става по-негативна, и това вероятно ще принуди картела да реагира“, допълни Чанана.

Трейдърите се опитват да преценят какъв ще е следващият ход на организацията. Консултантът FGE прогнозира още едно намалeние от 2 млн. барела дневно тази седмица, докато от RBC Capital Markets смятат, че може да няма промяна или да има понижение до 1 млн. барела на ден.

Заседанието на ОПЕК+ на 4 декември ще се състои един ден, преди да влязат в сила санкциите на Европейския съюз (ЕС) за вноса на руски петрол. Преговорите между европейските лидери за ценови таван на суровината са в застой. Москва заяви, че няма да продава „черно злато“ на тези страни, които се присъединят към тавана.

*Към 09:41 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още