IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за европейски таван за руския петрол са в застой

В части от Русия има такава разруха, все едно е водена война, смята украинският президент Володимир Зеленски

08:00 | 29.11.22 г. 19
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Преговорите за определяне на таван на цената на руския петрол от представителите на страните в Европейския съюз са в застой, предаде Bloomberg. Източници на агенцията казват, че късно снощи в Брюксел е било обсъдено ниво от 62 долара за барел след първоначалното предложение от 65 долара за барел.

Междувременно цената на руския петрол в момента е към 52 долара (на руските терминали), допълва още Bloomberg.

Група държави, сред които Полша и Прибалтийските държави, настояват за по-нисък таван на цената на руския петрол, както и по-твърди санкции срещу Русия. През миналата седмица представители на Полша заявиха, че ограниченията на руския петрол трябва да са в диапазона 30-40 долара за барел. Гърци и Кипър пък са на обратната позиция - според тях таванът трябва да бъде по-висок. Те разчитат на превоза на руски петрол чрез своята флотилия. 

Таванът на страните от Г-7 се планира да бъде въведен на 5 декември, но все още няма официално предложение за нивото му. Коментира се лимит в рамките на 60-70 долара за барел.

Русия на няколко пъти предупреди, че ще спре да продава петрол за държави, които се придържат към таван на цените. Това едва ли ще притесни повечето европейски държави, които от 5 декември ще прилагат ембарго за руския петрол. Тази заплаха обаче повдига въпроси и за доставките към България, Унгария, Чехия и Словакия, които имат изключение от тази санкция срещу Русия.

Руските военни не пускат служители в Запорожката АЕЦ

Руските военни спряха достъпа до Запорожката АЕЦ на украинските служители, които не са подписали договор с "Росатом", съобщават от Генералния щаб на Военните сили на Украйна (ВСУ) в своята вечерна сводка за състоянието на фронта. Централата е на фронтовата линия, често попадайки между позициите на украинските и руските военни. Затова и съоръженията е обект на обстрел, за който взаимно се обвиняват и двете страни.

Преди ден украинските власти съобщиха, че има сигнали, че Русия може да се изтегли от Запорожката АЕЦ, предавайки контрола на представителите на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ). Кремъл обаче официално отрече подобни намерения.

Военните действия в Донецка област запазват интензивността си

В Донецка област продължават тежките боеве, сочат от Института за изследване на войната (ISW) в своя дневен обзор на военните действия в Украйна. Руските военни съобщават за редица превзети села около Бахмут, но според анализаторите тези завоевания не носят никаква заплаха за важните пътни артерии - Бахмут - Сиверск и Бахмут - Костянтинивка, които са от ключово значение за логистичните доставки на украинските военни.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди в неделя, че руските военни се подготвят за нов масиран ракетен обстрел над Украйна. В Черно море вече навлязоха кораби, носители на ракети, сочат данните на властите към 28 ноември. Досега руските военни извършиха пет масови удара, които имат за цел енергийната инфраструктура на страната. При последния - на 23 ноември, за часове енергийната система се срина, а последствията от ракетните удари все още не могат да бъдат преодолени и в Украйна при отрицателни температури електрозахранването и топлоподаването прекъсва често.

След 20 години управление на Владимир Путин части от Русия е в такава разруха, сякаш се е водила война, каза Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение на 28 ноември. "Те не са способни на нищо друго, освен на опустошение - това е всичко, което оставят след себе си", коментира той и допълни още, че Украйна няма да приема заповеди от тези "другари" в Москва, както и че всички разрушения ще бъдат възстановени.

Деокупацията на Крим може да не е толкова невероятна

В първите месеци на войната деокупацията на Крим се смяташе за невероятна мисия. В последните седмици обаче това става все по-ясна цел на украинците. Пред руския опозиционер Марк Фейгин един от съветниците на украинския президент Олексей Арестович коментира, че полуостровът е много труден за отбрана.

"Ако бъде направено както трябва, Крим е много труден обект за удържане в отбрана - крайно уязвим и неудобен е", коментира той и припомни, че основният път за доставките към полуострова е Кримският мост, който не функционира ефективно след взрива в началото на октомври. Доставките с кораби са уязвими, когато попаднат в обхвата на руските ракети "Харпун" и "Нептун", каза още Арестович.

За него, както и за други представители на украинските власти, е напълно възможно освобождаването на Крим да се случи в следващите шест месеца.

Украинският президент Володомир Зеленски коментира пред Financial Times през миналата седмица, че предложение за мир, в което не се включва връщането на Крим на Украйна, е "загуба на време". Според него подобно развитие на нещата реално ще замрази конфликта и в бъдещ етап Русия отново може да нападне страната му.

Затова и Киев ще се стреми към деокупация на полуострова - на този етап с военни средства, макар и украинският държавен глава не отхвърля това да случи и по мирен път, ако има реалистично предложение за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Да, няма да е приятно да те срещна на улицата. С тези обноски гарантирано ще имаш проблем. Но може наистина да не те позная - вече писах, че едва ли си такъв куражлия на живо, иначе отдавна нямаше да пишеш тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ...това е някакъв жалък опит да ме обидиш, кво затапване е? ако това ти е представата за мен, значи си супер тъъъп, по *** от колкото мислех и изобщо не си ме преценил правилно! Утре ако ме срещнеш на улицата, няма да ме познаеш! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ами например, че си най-необразованият и невъзпитан участник в дискусията тук, с необятно его и самочувствие на ромски велможа и ценности на пернишки търговец на скрап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
Може ли и таван на шампанското, че ми се е допило Mo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 само не ме намесвай в еротичните ти сънища и мечти.... единствените които говорят за обратни сте вие от Възраждане и подобни обществени утаййки! ... инае като лъжете, лесно се слага тапа! ... я кажи един път истината да видим мога ли да те затапя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ама ти, освен от жени, и от мъже май доста си докосван?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: А ти просто си пиши! Слагай тапата на всеки, дръзнал да се изкаже. Така ще натрупаш сериозен актив от точки и ще можеш след Победата да участваш в тегленето на Специалната награда на г-жа Зеленска за героите от информационната война, а именно - калъп украинска сланина и лично докосване по рамото от нея. И повече никога няма да си тъжен и слаб. (Нали тези дни беше затъгувал за сланината на баба ти, а трупаш самочувствие от женски докосвания).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: andy ти първо си сложи таван на катуна и после раздавай тавани на другите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Tikva007 да знаеш че всяка лоша дума против гайовете кара чурката ти да порасне с един милиметър и така ставаш по голям мъж! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: andy: Да, помниш ли, когато всичко това с толерантността към *различните*, към веселите пъстри прайдове, към екзотичните хомосексуалисти, завземащи все по-настоятелно телевизионния екран, ни се виждаше безобидно и свежо, смешно и даже фешън. И не усетихме, как изведнъж се оказаха във властта, и докато мигнем - властта у тях. И сега се чудим, защо не ни е вече смешно - нито от управленските им решения, нито от резултатите от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още