IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Мелифера“ се готви за разширяване на производството през 2023 г. и навлиза на чужди пазари

Дружеството дава заявка и да е дивидентна компания

16:38 | 14.12.22 г.
Снимка: "Мелифера" АД
Снимка: "Мелифера" АД

Инвестиции в производството за увеличаване на капацитета, производство на нови продукти, завоюване на нови пазари – това са приоритетите на производителя на функционални храни „Мелифера“ АД, който се подготвя за утрешното първично публично предлагане на акции.

Дружеството дава заявка и да е дивидентна компания. На уебинар за потенциални инвеститори от съветника по емисията ИП „Юг Маркет“ ЕАД коментираха, че при излизане на дружеството на печалба 50% от нея ще бъде разпределена като дивидент на акционерите, след покриването на загуби от минали години.

Компанията поне засега няма печалби за разпределяне, но е амбицирана да се разшири на пазари в Близкия изток, Азия, Европа. Тя залага на сертифицирането на производството и продуктите си и партньорства, с които да докаже ползата от нейните функционални храни с мед в сравнение с други, които съдържат захар или синтетични подсладители.

Листването на пазар BEAM на Българска фондова борса, по думите на основателката Биляна Лаундс-Николова, дава прозрачност и носи престиж, които са важни за изграждането на доверието на партньорите на дружеството.

Инвестиции в производството

По-голямата част от средствата, които „Мелифера“ ще набере от инвеститорите, ще се използват за ремонт на производствената база на дружеството в „Кремиковци“ в София и закупуване на нови машини.

Компанията разполага с една пакетираща машина, която е разработена специално за фирмата заради основната суровина - меда, който е със специфичен вискозитет. Машината е с капацитет 1,5 млн. пакетчета от гела, който компанията произвежда в момента, на година. Капацитетът обаче реално не е толкова, защото машината е прототип и постоянно трябва да се донастройва. Това забавя процеса.

Плановете са да бъде поръчана и да се закупи една голяма пакетираща машина или 3 по-малки, така че дружеството да може да посрещне по-засилено търсене, поръчки и нуждите на новите пазари. Биляна Лаундс-Николова коментира, че предпочита втория вариант заради диверсификацията на риска – по-трудно е и трите да излязат от строя едновременно например.

Тя поясни, че ако на IPO-то не бъде набрана цялата търсена сума, ще бъде закупена първоначално една машина и капацитетът ще се увеличава поетапно, вкл. и с друго финансиране.

Останалата част от парите „Мелифера“ смята да използва за търговски маркетинг – участие в изложения например, както и регистрации на локални пазари.

Нови продукти и пазари

В момента дружеството произвежда енергиен гел на основата на мед и добавени други натурални храни – лиофилизирани плодове, какао, джинджифил и други вкусове и аромати.

Веднага след закупуването на новите машини някъде около средата на 2023 г. „Мелифера“ има готовност да започне производството на функционален тоник с мед. Разработена е и рецепта за функционални желирани бонбони.

Дружеството има готовност да започне продажби в държавите от Персийския залив, където има контакти с дистрибутори на продуктите му. В Германия е сключен договор със Съюза на вендинг операторите. Водят се преговори с дистрибутори в Гърция и Румъния.

Следваща цел на компанията са пазарите в Япония и Южна Корея. За Япония в момента се работи по отваряне на представителство.

Запитвания за продуктите има от Румъния, Гърция, Чехия, Австралия, Литва и други страни, най-вече от спортисти.

В България разпространението е с индивидуални договори с обекти – аптеки, бензиностанции, фитнеси, био магазини.

Инвестиции за сертификация

Съществен разход за компанията в момента е сертификацията от Informed Sport, които тестват всяка партида. Този сертификат е донесъл на компанията множество запитвания от спортисти и нутриционисти на спортни отбори от целия свят. Биляна Николова очаква този разход да се оптимизира с разширяването на производството. 

Компанията има сертификати за био производство и за добри производствени практики, предстои сертификация на производствената база по международен стандарт за качество, което е изискване на големите дистрибутори, за да работят с нея. В момента тече халал регистрация на продуктите заради партньорите на дружеството от Близкия изток. Продуктите са сертифицирани за вегетарианци.

„Мелифера“ е започнала партньорство с Integral Nutrition Coaching – швейцарска организация, която работи с атлети и прави тестове. Тя ще изготви доклад с доказателства за ползите от продуктите на дружеството за здравето.

За IPO-то

„Мелифера“ АД е регистрирана през 2016 г. Компанията е продавала овкусен мед под марки на клиенти. Първите ѝ клиенти са от Сингапур, има такива и от Близкия изток, Европа и др.

Функционалният гел за консумация при спортни и други натоварвания е пуснат през 2021 г.

Компанията ще предложи на инвеститорите до 456 500 бр. обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции, всяка с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 4,4 лева.

Дружеството търси малко над 2 млн. лева от инвеститорите. Ако набере максималната заложена сума, то ще постигне оценка от 4,8 млн. лева.

По думите на Биляна Лаундс-Николова свързани с нея лица, като основател на компанията, няма да купуват акции.

Финансово представяне

„Мелифера“ АД в момента няма съществени продажби и работи на загуба. Отчетът на компанията за 2021 г. показва 137 хил. лева приходи и 44 хил. лева загуба.

Все пак приходите растат – през 2020 г. са били за 71 хил. лева при 22 хил. лева загуба.

Към 30 септември тази година приходите от продажби на дружеството са за 139 хил. лева, а загубата е за 46 хил. лева.

За тази година се очаква приходите от продажба на продукция да достигнат 206 хил. лева, а нетната загуба да е 43 хил. лева. Догодина продажбите се очаква да са за над 1 млн. лева и загуба от 541 хил. лева поради срока на внедряване на новите машини и значителните разходи за търговски маркетинг..

За 2024 г. прогнозата е за почти 6,5 млн. лева продажби и печалба от над 1,8 млн. лева.

Свързани компании:

Мелифера АД-София временна емисия акции(MEL1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още