IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отново запази лихвите си без промяна след нарасналите инфлационни рискове

Финансовата институция за пореден път не даде насоки за бъдещите си ходове

13:42 | 16.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руската централна банка остави лихвите си без промяна за второ поредно заседание, с което сложи край на година на рязко парично разхлабване, след като в първите месеци на 2022 г. предприе извънредно затягане вследствие на войната в Украйна, пише Bloomberg.

Основната лихва остана на ниво от 7,5%, става ясно от изявление на сайта на ведомството, което бе в съответствие с прогнозите на икономистите в анкета на медията.

Финансовата институция отново обаче не даде насоки за следващите си ходове, с което запази гъвкавостта си за действие и за пътя на паричната политика.

„Инфлационните рискове нараснаха и взимат превес над дезинфлационните рискове“, написаха от банката в своето изявление. „Това е в резултат от нарасналия инфлационен натиск от пазара на труда, влошаващите се условия за външна търговия и по-меката позиция на фиска“.

Регулаторът излъчи „по-неутрален“ сигнал през октомври, след като разхлаби паричната политика с 12,5 процентни пункта. След като достигна връх от 18% през април, инфлацията в страната се забави до около 12%, или близо до долната граница от прогнозата на банката за края на годината.

Но заплахите занапред са това, което ще определи позицията на управителя Елвира Набиулина, която по-рано сигнализира, че разхлабената парична политика се превръща в източник на опасения.

„В момента капацитетът за ръст на производството в руската икономика е силно ограничен от условията на пазара на труда“, допълват от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още