IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските технологични акции си върнаха благоволението на инвеститорите

Бичият хор се води от перспективите пред икономическото възстановяване и отслабването на регулаторния натиск върху сектора

13:50 | 23.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След срива, който си съперничи със спукването на дотком балона в САЩ, нещата изглеждат по-добре за китайските технологични акции през 2023 г., тъй като регулаторните ветрове отслабват и перспективите пред печалбите се подобряват.

Секторът, който в един момент беше определен като „неинвестируем“, си възвърна благоволението на анализаторите и инвеститорите от Уолстрийт, тъй като повторното отваряне на Китай стимулира надеждите за икономическо възстановяване, пише Bloomberg.

Изглежда също така и че дългогодишният одиторски спор със САЩ ще бъде решен.

Нарастващият бичи хор включва стратези от Morgan Stanley, UBS Group AG и JPMorgan Chase & Co.

Индексът Hang Seng Tech се повиши с около 47% от октомврийското дъно, като акциите на Bilibili Inc. и Alibaba Health Information Technology Ltd. поскъпнаха повече от два пъти през периода. Индексът Nasdaq Golden Dragon – измерител на американските депозитарни разписки в сектора, се повиши още повече, тъй като рисковете от делистване намаляват.

„Фокусът на инвеститорите може да се върне към фундамента с постепенно премахване на регулаторния риск“, посочва в бележка тази седмица Марк Хефеле, главен инвестиционен директор на UBS Global Wealth Management. „Китайските интернет платформи са ключови бенефициенти от повторното отваряне на страната. Очакваме по-нататъшен ръст за сектора“, пише в бележката.

Позицията на властите също се промени и те стават по-подкрепящи, след като репресиите срещу някои от технологичните гиганти сложиха край на период на до голяма степен неограничена експанзия.

Очакванията са, че печалбата на електронния търговец Alibaba Group Holding Ltd. ще се повиши с 21% от дъното през май, докато прогнозите за гиганта за мобилни игри Tencent Holdings Ltd. са за възстановяване с около 8% от август.

„За много интернет компании това, което виждаме, е, че са реагирали рано с намаляване на разходите, така че паричният им поток наистина изглежда по-добре“, казва Уенди Лиу, главен стратег за акциите в Азия и Китай в JPMorgan.

През следващата година инвеститорите ще търсят допълнителни признаци, че с репресиите срещу технологичните компании в Китай е свършено. Ключов индикатор ще бъде съживяването на първичното публично предлагане на Ant Group Co.

Внезапното прекъсване на предлагането през ноември 2020 г. до голяма степен бележи началото на регулаторния натиск в Китай, който в един момент съдейства за изтриването на повече от 2 трлн. долара от оценката на сектора.

Morgan Stanley, която повиши рейтинга на китайските акции в началото на декември, очаква компаниите за потребителски и интернет платформи да водят възстановяването на възвръщаемостта на капитала на пазара.

Това виждане се основава на по-благоприятния фон за макроикономическото възстановяване, приключването на регулаторното нулиране и „усърдните усилия за намаляване на разходите и увеличаване на възвръщаемостта на акционерите“, посочват анализаторите от Morgan Stanley.

Един такъв пример е JD.com. Компанията за електронна търговия намали заплатите на около 2000 мениджъри с 10% до 20% и съкрати работни места и други разходи.

Все пак дори със скорошното си повишение индексът Hang Seng Tech остава с повече от 60% под пика си от февруари 2021 г. Програмата за „общ просперитет“ на президента на Китай Си Дзинпин - крайъгълният камък на кампанията, която включва ограничаване на влиянието на мощни технологични фирми, също продължава да тежи, тъй като може да ограничи плановете за растеж.

„Има предпазливо положителна перспектива за следващата година“, коментира Мабрук Четуан, глобален ръководител на пазарната стратегия в Natixis Investment Managers. „Основното послание на китайските власти е, че на тези технологични компании е позволено да правят пари, но не им е позволено да правят пари агресивно“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още