IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите лихви и разпродажбите на технологичните акции насърчават търговията с опции

Спадовете при технологичните акции са по-силни от очакваното, което насочи активността към deep in the money договорите

16:15 | 09.01.23 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Инвеститорите, които се опитват да се възползват от по-високите лихвени проценти и дълбоките разпродажби на големите технологични акции, предизвикват бурна активност на пазара на опции.

Популярни акции като Amazon.com Inc. и Nvidia Corp. загубиха около половината от стойността си през изминалата година, което повиши стойността на някои опции, свързани с тези акции, пише Wall Street Journal.

Спадовете на акциите са по-дълбоки, отколкото много инвеститори заложиха, което създаде планина от договори за т. нар. deep in the money пут опции - такива, които позволяват на инвеститорите да продават акциите на цена, която сега е далеч над настоящите нива.

Акциите на Nvidia например затвориха в петък на ниво от 148,59 долара. Въпреки това десетки хиляди договори за пут опции, изтичащи през следващите седмици, могат да бъдат упражнени на 170 долара или повече.

Като целят бърза възвръщаемост, много трейдъри продават договори, за да реинвестират премията в ултрасигурни краткосрочни инвестиции, например споразумения за обратно изкупуване, които сега предлагат най-атрактивната си доходност от повече от десетилетие.

Сделките са спомогнали за повишаване на седмичната сума, изразходвана за нови покупки и продажби на пут опции, до над 40 млрд. долара през последното тримесечие на 2022 г., показват данните на Options Clearing Corp., анализирани от фирмата за анализ на деривати SpotGamma.

За сравнение, през първите три тримесечия на 2022 г. средната седмична стойност е по-малко от 10 млрд. долара.

Пут опциите дават на трейдърите правото, но не и задължението да продават акции на посочена цена до определена дата, докато кол опциите дават правото да купуват същите акции.

Брент Кочуба, основател на SpotGamma, описва търговията като „арбитражна игра“ (едновременно закупуване и продажба на актив на различни пазари, за да се спечели от малките разлики в листнатата цена на актива - бел. ред.) сред големите фирми от Wall Street. Активността набра скорост през втората половина на 2022 г., през която Федералният резерв увеличи референтния си лихвен процент до над 4% от под 2%, пояснява той.

Въпреки по-голямото количество пари, които трейдърите харчат за опции, броят на търгуваните договори се увеличава с по-малко от една пета, което предполага, че скъпите путове си сменят собственика.

Пазарът на опции като цяло процъфтява през последните години, отчасти движен от индивидуални инвеститори, които са привлечени от малките първоначални разходи и бързи потенциални изплащания. Търговската активност постави нов рекорд миналата година, като повече от 41 милиона договора средно на ден са сменяли собственика си.

Краткосрочните опции, които позволяват на търговците да увеличават залозите, стават по-популярни напоследък. Търговията на deep in the money договори се е увеличила повече от два пъти до почти 11% от средния дневен обем на опциите за акции през четвъртото тримесечие от многогодишна средна стойност от около 5%, според Хенри Шварц, старши директор и ръководител продуктово разузнаване на борсата Cboe Global Markets.

Търговията с опции по своята същност е рискована. Обикновено инвеститорите купуват опции, за да залагат върху траекторията на акция или индекс за част от това, което би струвало директното закупуване на ценната книга. Рискът от продажба е много по-голям – трейдърът може да се наложи да плати няколко пъти повече от първоначалните пари, които е получил.

Трейдърите, насочени към deep in the money опциите, плащат първоначални разходи, след което се надяват, че няма да бъдат принудени да купуват акции, които да изядат капитала им, когато другата страна от сделката упражни опциите.

„Всички търговци имат различни цели и търгуват различни структури с малко по-различни експозиции, но всички те се стремят към deep in the money путовете“, коментира Джон Жу, който ръководи американската търговия в маркет мейкъра Optiver в Чикаго. Той отбелязва, че някои трейдъри може би искат да намалят съществуващите експозиции, вместо да добавят нови.

Една последица от бума на активността е в съотношението на пут опциите за акции спрямо кол опциите. Съотношението, традиционно разглеждано като мярка за тревогата на инвеститорите, наскоро се повиши до 2,4, след като надхвърли 1,5 за първи път през декември, според пазарните данни на Dow Jones.

Въпреки появата на страх други индикатори показват, че опциите, предпазващи от пазарни сътресения, се търсят слабо. Nations TailDex, който измерва цената на пут опциите, които биха се изплатили при голям спад на S&P 500, наскоро достигна почти десетилетно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още