IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към седмичен ръст в опит да се възстанови от слабото начало на 2023 г.*

Данните за забавянето на инфлацията в САЩ подкрепят възходящите движения на пазара

10:14 | 13.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се стабилизира в петък и суровината е напът да запише седмичен ръст, възстановявайки се от слабото начало, което даде на 2023 г., пише Bloomberg.

Причина за възходящите движения в предходните дни бяха подобрените перспективи за търсенето в Китай и данните за забавянето на американската инфлация през миналия декември.

Световният бенчмарк Брент поевтинява леко с 0,02%, или 0,02 долара, до 84,01 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се покачва с 0,06%, или 0,05 долара, до 78,44 долара за барел.

И двата сорта са напът да запишат седмичен ръст от около 6,60-6,70%.

Тази седмица Китай увеличи покупките на петрол, подготвяйки се за отбелязването на Нова година в страната следващия месец. Това стана, след като Пекин одобри щедри квоти за внос във второто си разпределение за 2023 г. Квотната система позволява на независимите рафинерии да получат определен обем за внос на петрол в няколко разпределения всяка година. Очакванията са потреблението на енергия в Китай да нарасне тази година, след като в края на 2022 г. страната премахна строгите си противоепидемични мерки с блокади, карантини и задължително редовно тестване. 

Потребителските цени в САЩ записаха първото си месечно понижение от април 2020 г. през миналия декември, подсилвайки очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще забави темпа на парично затягане. Следващото заседание на банката предстои да се състои в началото на февруари, като очакванията са за лихвено увеличение от 50 или 25 базисни пункта.

"Черното злато“ започна бурно новата година, като поевтиня с почти 10% в първите две сесии поради сигнали, че голяма част от световната икономика се насочва към рецесия, след което поскъпна.

"Въпреки че отдръпването на рецесионните рискове даде глътка въздух на пазара, ако цените нараснат твърде много, това бързо може да свие подкрепата от страна на търсенето", предупреди Вишну Варатан, ръководител по икономика и стратегии за Азия в Mizuho Bank Ltd.

Брентът може да достигне цена от 110 долара за барел до третото тримесечие, ако Китай и други азиатски икономики отворят напълно след ограниченията заради пандемията, смята ръководителят по суровинни проучвания в Goldman Sachs Group Inc. Джеф Къри. Миналата седмица водещият мениджър на хедж фондове Пиер Андюран прогнозира цена от над 140 долара за барел тази година.

*Към 09:51 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още