IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

13 компании с ниска борсова стойност и потенциал за растеж според радара на Jefferies

Анализаторите на американската банка виждат добри възможности в Европа за някои компании

13:17 | 18.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Водещият германски индекс Dax вече е нараснал с почти 9% през тази година. Индексът на компаниите с по-малка пазарна капитализация SDax обаче се справя още по-добре: той вече е нараснал с 11% след спад от 27% през предходната година - значително повече от Dax, който загуби само 12%.

Това сякаш потвърждава една историческа тенденция: Акциите на по-малките компании, т.нар. small caps, са по-нестабилни и чувствителни към икономическите цикли. В резултат на това те се обезценяват по-бързо и по-дълбоко в трудни за фондовия пазар времена, но често се възстановяват по-рано и по-силно, когато пазарът се възстановява, пише в свой анализ германският икономически всекидневник Handelsblatt. 

Поради това анализаторите на американската банка Jefferies смятат, че „2023 г. може да бъде година на възстановяване" за дружествата с малка пазарна капитализация. В рамките на проучване те определиха пет инвестиционни области, в които виждат потенциал през тази година, и от тях на свой ред отделиха своите 13 топ предложения.

1. Възобновяеми енергийни източници: Aalberts, Meyer Burger, Nordex.

Много правителства се опитват да намалят зависимостта си от изкопаемите горива. Експертите на Jefferies очакват „акциите на компании с фокус върху устойчиви енергийни решения да се възползват от това чрез преки инвестиции, схеми за данъчни стимули или ускорени процеси на одобрение".

Затова в лицето на нидерландския конгломерат Aalberts виждат възможности за налагане в крайни пазари като екологични сгради, устойчив транспорт и ефективност на полупроводниците. Те виждат потенциал за растеж и в производителя на соларни технологии Meyer Burger. Jefferies описва швейцарската компания като „водещ европейски производител на соларни модули", който е разпродаден до третото тримесечие на 2023 г. поради нарастващото търсене.

Nordex, от друга страна, сега се търгува над целевата си цена. Jefferies смята, че германската компания за вятърна енергия е привлекателна, тъй като е „активна на около 90% от съответните пазари за наземни вятърни турбини (с изключение на Китай)". Тази географска диверсификация ѝ дава възможност да се концентрира върху придобиването на пазарен дял на основните пазари.

2. Качествени компании: D'leteren, Bechtle, CTS Eventim и Mips.

Рецесията в еврозоната все още не е изключена, инфлацията остава значително над целта на ЕЦБ, а разходите за финансиране се повишиха поради по-високите лихвени проценти. „Смятаме, че висококачествените компании, които се характеризират предимно с постоянство на приходите, добра ценова мощ и силни отчети, ще останат на фокус през 2023 г.", се казва в доклада на Jefferies.

В тази обстановка анализаторите на американската банка залагат на белгийския търговец на автомобили D'leteren. И то, защото предлага достъп до Belron, британския пазарен лидер в областта на ремонта, подмяната и повторното калибриране на автомобилни стъкла. Jefferies смята, че D'leteren е силно подценена.

При германската компания за ИТ системи Bechtle Jefferies очаква забавяне на темпа на поръчките. „Въпреки това стабилната и нарастваща ангажираност с клиенти от публичния сектор (около 35%) продължава да подкрепя приходите, особено в периоди на икономическа слабост“. 

Платформата за продажба на билети CTS Eventim е още една компания сред топ предложенията. Поради забавеното търсене след пандемията от коронавируса продажбите през третото тримесечие нарастват с повече от 100% в сравнение с нивата отпреди кризата. „Нашият уебсайт за проследяване предполага, че силното представяне ще продължи", пишат от Jefferies.

Четвъртото предложение в тази област е на Mips, шведски разработчик на технология за каски за езда, колоездене и ски. На фона на нарастващото значение на каските в пътното движение и тенденцията за развитие на електрическите велосипеди експертите виждат възможности и тук.

3. Defensive stocks: Vimian и IMCD

В тази несигурна икономическа среда по принцип е изгодно да се търсят компании, чийто бизнес модел не зависи от икономическия цикъл (т. нар. defensive stocks - стабилни големи компании с добър фундамент). Анализаторите на Jefferies виждат такива в лицето на шведската ветеринарна компания Vimian: „Вярваме, че положителните пазарни тенденции, като например нарастващият брой домашни любимци и хуманизирането на домашните любимци, ще подкрепят бъдещия растеж“. 

Нидерландският дистрибутор на химикали IMCD пък може да се възползва от клиентите, които искат да стабилизират отношенията си с дистрибуторите. Големи компании като IMCD се считат за победители в тази тенденция.

4. Възстановяване на веригата за доставки: Nordex, Bechtle, AT&S

През последните години световните вериги за доставки бяха нарушавани непрекъснато. Сега Jefferies смята, че ситуацията ще се подобри през тази година. Nordex, например, се възползва от облекчаването на китайската политика за коронавируса, което подобрява навременното изпълнение на проектите. При Bechtle съживяването на китайската икономика подпомага ръста на продажбите.

Освен това Jefferies вижда възможности в AT&S, австрийски производител на полупроводници, специализиран в доставки на частите за мобилни устройства, автомобили, медицински технологии и индустриални решения. Цикличната слабост в цената на акциите е добра точка за вход на инвеститорите, смятат от американската банка. 

5. Промяна в настроенията: Shop Apotheke, Do & Co. и Nagarro

В настоящата несигурна пазарна среда Jefferies търси компании, които биха могли да променят настроенията през тази година. Експертите смятат, че това е възможно за нидерландската аптека за онлайн поръчки и доставка Shop Apotheke, която би могла да се възползва от планираното въвеждане на електронните рецепти в Германия.

Австрийската компания за кетъринг Do & Co. е потенциален бенефициент от нормализирането на въздушния трафик след пандемията. Jefferies оценява възстановяването на бизнеса с кетъринг на авиокомпаниите на около 70%. „Пълното възстановяване би означавало продажби за около 1,6 млрд. евро“. 

Германският IT специалист Nagarro повиши прогнозата си четири пъти през миналата година, като увеличи продажбите си с почти две трети и подобри рентабилността си. Въпреки това заради лошите пазарни нагласи към технологичните акции цената на книжата му спадна почти наполовина. Експертите на Jefferies обаче смятат, че „настроенията ще се обърнат в полза на Nagarro".

Материалът не представлява препоръка за закупуване на посочените акции. Той има за цел да стимулира дискусия и може да бъде отправна точка за по-нататъшни изследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още