IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на Wall Street започва смесено въпреки очакванията за пик на инфлацията*

Петролът поскъпва на фона на прогнозите за повишаване на търсенето в Китай

17:39 | 18.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търговията на фондовите пазари отвъд Океана започва смесено въпреки данните за производствените цени в САЩ. На месечна база има понижение от 0,5%, което се разчита от анализаторите като сигнал, че инфлацията в страната е достигнала своя пик, пише CNBC.

Ограничаването на ръста на цените ще означава и отпускане на мерките на Федералния резерв по отношение на основния лихвен процент в страната.

В първите минути на сесията Dow Jones се движеше на зелена територия, макар и със слаб ръст. След това обаче изпусна позитивната вълна и достигна ниво от 33 889,67 пункта, което е понижение от 0,06 на сто. По-отчетливо е представянето за Nasdaq, при който повишението е от почти 0,9% до 11 188,37 пункта. Широкият S&P500 достига ниво от 4005,8 пункта, или увеличение от 0,37%.

Сред печелившите компании на Wall Street днес се очертава United Airlines, чиито акции поскъпват с 1% до над 51 долара за брой. Компанията изненада пазара с по-добри от очакваното данни за четвъртото тримесечие, подкрепени от ръст на пътуванията. Акциите на Microsoft също са нагоре - с 0,25% до почти 241 долара за брой, въпреки че компанията съобщи за съкращаването на 10 хил. свои служители по света. Търговците обаче сметнаха това за сигнал, че технологичният гигант работи за намаляване на разходите и реагираха позитивно на новината.

На петролните пазари също цари оптимизъм, че Китай започва да излиза от кризата, свързана с коронавируса. Пекин премахна строгите ограничения и очакванията са, че скоро най-големият вносител на петрол ще възстанови търсенето си. Международната агенция за енергетика (МАЕ) прогнозира, че Китай ще бъде един от трудните за прогнозиране фактори на петролния пазар за 2023 година. Американският лек суров петрол (WTI) се търгува за почти 82 долара за барел, което ръст от 2%. Европейският сорт Брент поскъпва с 1,65% до 87,33 долара за барел.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0849 долара. Стойността на британския паунд достига до 1,2398 долара за брой.

Цената на златото се повишава с 0,6% до 1920,5 долара за трой унция.

* Информацията е актуална към 17:25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още