IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паричната политика бе твърде експанзионистична, смята централен банкер

Вероятно всички подценихме инфлацията през 2021 г., смята ръководителят на Швейцарската централна банка

20:04 | 20.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Паричната политика бе "твърде експанзионистична" в преходните години и сегашният ръст на потребителските цени все още не е под контрол. Такова мнение изрази управителят на Швейцарската централна банка (SNB) Томас Йордан, цитиран от CNBC.

"Вероятно, ако се ползваме с предимството да погледнем в ретроспекция, паричната политика навсякъде бе малко твърде експанзионистична", посочи Йордан в отговор на въпрос дали сегашната икономическа ситуация би била по-различна, ако централните банкери бяха реагирали по-рано на признаците за инфлацията.

"Вероятно ние всички подценихме инфлационния натиск през 2021 г.", призна Йордан.

Въпреки че инфлацията вероятно ще се забави през 2023 г., след като вече е достигнала 30-годишен връх в Швейцария през август и рекордно ниво в еврозоната през октомври, централният банкер каза, че скокът надолу от 4% до 2% ще е труден.

"Базовата инфлация не се забавя бързо. Ще бъде много трудно да я забавим от 4% до 2%, затова ангажиментът на централните банки да върнат ценовата стабилност ще бъде абсолютно ключов".

Ръководителят на SNB подчерта, че ценовата стабилност трябва да е "абсолютният приоритет" за централните бнаки, но той не коментира дали се задава рецесия. "Надявам се да има ограничено влияние върху реалната икономика, но това е трудно да се предвиди", посочи Йордан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още