IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството на "Бианор Холдинг" може да увеличи капитала с до 25 млн. лева до 5 години

Дружеството ще изкупува собствени акции при цена 15-25 лева на брой

15:35 | 10.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Общото събрание на акционерите на „Бианор Холдинг“ АД е приело съветът на директорите на дружеството да взема решения за увеличаване на капитала му с до 25 млн. лева чрез емитиране на нови акции за срок до 5 години след вземането на това решение и вписването му в Търговския регистър.

Това се вижда от протокола от извънредното общо събрание на акционерите, проведено на 9 февруари. Документите са публикувани чрез сайта x3news.com.

С увеличения на капитала дружеството ще набира средства за придобиване на други компании. Компанията съобщи за това си намерение през декември 2022 г. Все още обаче няма конкретни предложения за придобиване.

Акционерите са одобрили и план за насърчаване на служители да придобиват акции на „Бианор Холдинг“, както и стартиране на процедура по обратно изкупуване на до 20 256 акции тази година при ценови диапазон 15-25 лева на акция.

Планът за придобиване на акции на „Бианор Холдинг“ от служители предвижда съветът на директорите да решава кои да са тези служители.

На служителите се предвижда да се предоставят опции за придобиване на акции. Една опция ще дава правото за придобиване на една акция на компанията.

Дружеството има право да предостави опции за придобиване на акции, представляващи не повече от 5% от капитала му към съответен момент. Капиталът на компанията не може да бъде увеличаван за целите на упражняване на опциите, посочва се в документа.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

В случай че опции, предоставени съгласно плана, не бъдат упражнени в срок, бъдат обезсилени и/или бъдат прекратени по каквато и да е причина, техният брой се добавя обратно към общия брой опции, които към съответния момент могат да бъдат предоставяни на служители.

Служителят не дължи възнаграждение за предоставянето на опциите и същите се считат за предоставени на служителя срещу изпълнение на задълженията по трудовия му договор, посочва се още в документа.

Служителите, които получат опции, няма да могат да ги освобождават за период от 6 месеца. Общият срок за освобождаване на опциите е 48 месеца, считано от датата на предоставянето им. След изтичането на 6-месечния период започва освобождаването на 1/42 от опциите с изтичането на всеки следващ месец. Не се освобождават опции по време на периоди, в които изпълнението на задълженията на съответен служител по трудовото му правоотношение е временно преустановено (напр. поради отпуск по болест, отпуск по майчинство, отпуск за отглеждане на дете, неплатен отпуск и т.н.) за период над 3 месеца в рамките на 1 календарна година. Общата продължителност на периода за освобождаване се удължава с всеки период на преустановяване.

Съветът на директорите може да приема и допълнителни условия за освобождаване на опциите.

Упражняването на опциите става след изтичане на ограничителния период и при изпълнение на допълнителните условия, ако такива са поставени.

Съветът на директорите ще може прецени също така да заплати на служител, упражнил опции, паричната равностойност на акциите.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още