IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Бианор Холдинг“ се подготвя за придобивания

Предвижда се на извънредно общо събрание акционерите да одобрят съветът на директорите да започва процедура за увеличаване на капитала при наличие на подходящи възможности за сделки

17:05 | 12.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Бианор Холдинг“ АД се подготвя за придобивания. Това обявиха от ръководството на компанията по време на онлайн среща с инвеститори.

Засега няма конкретни компании, които дружеството да има предвид, а се водят проучвателни разговори, коментира зам.-председателят на съвета на директорите и изпълнителен директор на компанията Костадин Йорданов.

Предстои да бъде обявено извънредно общо събрание на акционерите, на което една от точките за разглеждане е свързана с подготовката за придобивания – акционерите да дадат мандат на съвета на директорите да започват процедура за увеличаване на капитала при наличие на подходящи възможности, обясни Костадин Йорданов.

Допълнителна ликвидност за сделки може да дойде от дяловете в „Трилър Холд Co LLC“, които „Бианор Холдинг“ получи след сделката за дъщерното му дружество Flipps Media Inc. през миналата година. „Трилър“ се готви за борсов дебют и евентуална продажба на тези активи може да се полза за сделки, както и да се върне на акционерите под формата на дивиденти или да се ползва за други цели на дружеството.

Ръст на цените и повече проекти

Дружеството е увеличило цените за ключови клиенти средно с 10% към края на третото тримесечие в сравнение с третото тримесечие на 2021 г., посочи още Костадин Йорданов. Продаденият инженерен капацитет нараства с 5% за същия отчетен период, допълва той.

Дъщерното дружество, което носи основен дял от приходите на холдинга – „Бианор Сървисиз“ ЕООД, е започнало два нови проекта в областта на отбраната по програмата EDIPD/EDF на Европейския съюз (ЕС) и се подготвя за още пет нови проекта по същата програма.

Основна част от приходите на компанията се генерират от клиенти от Северна Америка – 79% в сравнение с 55% година по-рано. Делът на приходите от телеком и отбранителната индустрия нараства до 92% от 64%. Според Йорданов нишовото позициониране на компанията и натрупването на специфичен опит ѝ е позволило да увеличи цените.

Компанията отчита и положителни ефекти заради обменния курс на долара, като си е гарантирала избягване на флуктуации с две фючърсни сделки.

Финансово представяне за деветмесечието

„Бианор Холдинг“ приключа деветмесечието с продажби за 3,365 млн. лева при 2,911 млн. лева за деветмесечието на 2021 г., като увеличението достига 15,6% на годишна база.

Общите приходи за деветмесечието са за 4,091 млн. лева при 14,598 млн. лева година по-рано. Разликата е заради отчитането на сделката за Flipps Media. С приспадане на еднократния ефект общите приходи достигат 3,093 млн. лева, т.е. има известно увеличение през тази година.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Само за третото тримесечие приходите от продажби на „Бианор Холдинг“ достигат 1,277 млн. лева в сравнение с 1,036 млн. лева за второто тримесечие и 1,197 млн. лева за третото тримесечие на 2021 г. В сравнение с второто тримесечие увеличението е 23%, а на годишна база достига 6,68%.

Общите разходи на „Бианор Холдинг“ към края на септември възлизат на 3,712 млн. лева при 3,273 млн. лева година по-рано, като се увеличават с 13,4% на годишна база. Ръстът е най-вече от увеличението на разходите за персонал и за външни услуги.

Дружеството приключва деветмесечието с печалба в размер на 379 хил. лева. Заради ефекта от сделката миналата година по същото време печалбата беше в размер на 11,325 млн. лева.

Дружеството рязко увеличава вземанията от клиенти и доставчици в баланса си до 1,124 млн. лева от 654 хил. лева година по-рано, или с почти 72% на годишна база. Паричните средства към края на септември намаляват до 1,261 млн. лева от 3,892 млн. лева в началото на годината и 5,992 млн. лева година по-рано.

В последната година акциите на „Бианор Холдинг“ поскъпват с над 39%.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още