IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Бии Смарт Текнолоджис" с първи стъпки на румънския пазар

Дружеството планира да се насочи към Полша и Белгия преди Германия, която се оказва по-трудна за навлизане

20:40 | 15.02.23 г.
Снимка: Истински мед
Снимка: Истински мед

„Бии Смарт Текнолоджис“ АД, компанията зад платформата „Истински мед“, стъпва на пазара в Румъния.

Дружеството е направило първите си стъпки на румънския пазар още през миналата година, когато са осъществени първите директни и B2B продажби, обясни Сергей Петров от компанията по време на онлайн среща с инвеститори.

Назначени са и четирима души в северната ни съседка, които засега работят почасово, търси се още един човек за административни функции. Работи се с четирима пчелари, като към тях ще се присъединят скоро още шестима. Компанията, която ще оперира в северната ни съседка, е в процес на основаване.

Що се отнася до Германия, която при IPO-то на дружеството беше посочена като приоритетен чужд пазар, Сергей Петров обясни, че страната се е оказала „висока топка“, която ще изисква изразходване на твърде много капитал. Причината – сегментираният пазар, от който е по-трудно да се получи дял, така че там компанията ще влезе, когато е сигурна, че пазарът ще я приеме.

Приоритети

Компанията залага три основни приоритета за тази година: развитие на румънския пазар, увеличаване на пазарния дял в България и създаване на ESG продукт за бизнес клиентите.

Тази година вероятно дружеството ще вземе кредитна линия за снабдяване със суровина в края на пчеларския сезон. Не се планира обаче набиране на нови средства през пазара.

Дружеството продължава да разширява екипа си. В момента в компанията работят 14 души. През 2022 г. в България са наети 4 нови служители. Търсят се още двама за продажби и един за обслужване на клиенти.

Компанията работи и върху нова версия на BeeBot – едно от устройствата ѝ за наблюдение на кошерите и пчелните семейства. Новите устройства са с 40-60% по-евтини, което ще позволи да се отворят към по-широк пазар, коментира още Сергей Петров.

Основни показатели

„Бии Смарт Текнолоджис“ ще публикува неодитирания си отчет до края на този месец, а одитираният – през март. Дружеството все още е на загуба, но приходите през 2022 г. се увеличават с 85% в сравнение с 2021 г. до 919 хил. лева.

За тази година само от българския пазар се очаква приходите да достигнат около 700 хил. евро ((1,3 – 1,4 млн. лева), както и компанията да отчете печалба през последното тримесечие, допълни Сергей Петров.

През миналата година компанията е привлякла 9 нови пчелари, като общият брой, с които работи, е вече 28. Изкупен е почти 63 тона мед и са продадени над 107,8 хил. буркана с мед.

Що се отнася до продуктите за директни клиенти, дружеството е увеличило цените на абонаментите и е разнообразило портфолиото си от продукти (например с прополис за деца и различни пакети). Корпоративните клиенти се увеличават с 40%, осиновените кошери са вече 184, а стойността на една сделка нараства с 85%.

Дружеството през миналата година основа фондация, която управлява дарения. Те се насочват и към пчеларите, и към институции, например домове за възрастни хора.

Проектът за пчеларски университет е установено, че има икономически потенциал. Първото му издание е с над 300 кандидата за обучение, което е завършено докрай от 30 души. Курсът тази година е започнал наскоро и са записани 52 души. Приходите от тази инициатива през миналата година са 20 хил. лева при ограничена реклама.

Дружеството развива и научен проект вече четвърта година съвместно с шест европейски университета. От него ще има възможност да се защитят с патенти системи, които да се превърнат в продукти.

Свързани компании:

Бии Смарт Текнолоджис АД - основна емисия(BEE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още