IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН временно забрани обратното изкупуване на „Инвест Пропърти“ 

Дружеството трябва да актуализира редица данни в предложението и обосновката на цената 

13:57 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unplash.com
Снимка: Unplash.com

Комисията за финансов надзор (КФН) издаде временна забрана за обратното изкупуване на акции на местния инвестиционен фонд за недвижими имоти (REIT) „Инвест Пропърти“.

КФН, българският борсов регулатор, изиска от дружеството първо да отстрани редица недостатъци в предложението, включително такива, свързани с частта за ценова мотивация, съобщи комисията в решение, публикувано късно в четвъртък.

Ценовата обосновка трябва да бъде изготвена в рамките на пет дни преди предложението за изкупуване да бъде регистрирано в КФН, заяви регулаторът. Ето защо комисията поиска от дружеството да промени датата на обосновката, както и да актуализира и коригира всички параметри, показатели и коефициенти, използвани в предложението. 

Така например на стр. 21 от обосновката е посочено, че към 30 септември е налице променена макроикономическа обстановка, характеризираща се с очаквания за спадове в цените на недвижимите имоти, а на стр. 12 е посочено, че очакванията са цените на земята и сградите в региона да продължат възходящия си тренд. КФН настоява противоречието да се коригира и изясни, като се вземат предвид актуалните данни за пазара на недвижимите имоти в страната и в региона, в който са имотите на дружеството. Регулаторът настоява и за актуализация на представените в табличен вид статистически данни за цените на земеделска земя, аренда и жилищата, доколкото последните данни са за 2021 г. 

Иначе „Инвест Пропърти“ предлага да изкупи обратно до 1,67 млн. акции, представляващи 100% от капитала и правата на глас. Дружеството предлага цена от 0,43 лв. за акция, става ясно от информация, публикувана на сайта му на 27 януари.

Акциите на дружеството за последно се търгуваха на цена от 0,50 лв. на пазара на алтернативния пазар на Българската фондова борса, показват данните на борсата. 

Свързани компании:

Инвест Пропърти АДСИЦ-Враца(INVE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още