IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Риск мениджмънтът е алфата във времена на инвестиционна несигурност

След две десетилетия на лесни пари портфейлите ще трябва да бъдат управлявани в условията на постоянни пазарни предизвикателства

15:23 | 09.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Е, беше забавно, докато продължаваше. Две десетилетия на лесни пари с ниски до нулеви лихви, допълнително подправени от последователни кръгове на все по-големи фискални стимули, обърнаха разумния инвестиционен принцип с главата надолу, пише за Financial Times Тери Дъфи, председател и главен изпълнителен директор на водещата световна борса за деривати CME Group.

Много начинаещи инвеститори се стичаха на пазарите с вярата, че купуването на всяко относително дъно е майсторска стратегия за гарантиране на печалба. Това е разбираемо; когато има само движение нагоре е лесно да се заблудите, че хрумването може да замени знанието и че триковете могат да заместят дисциплината.

Но събитията от 2022 г. поляха със студен душ тази еуфория. През последните 12 месеца преживяхме най-големите лихвени шокове в последните години. Високата инфлация удари пазарите на акции и дълг, засягайки негативно бизнеса и потребителите по целия свят. В същото време пандемичните локдауни в Китай потиснаха търсенето и задушиха производството, а войната на Русия срещу Украйна изпрати цените на енергията и храните в небесата.

Тъй като програмите за количествено облекчаване (купуване на ценни книжа от централните банки – бел. прев.) в подкрепа на пазарите отстъпиха на количественото затягане, безброй задаващи се насрещни ветрове увеличиха несигурността на глобално ниво.

Риск мениджмънтът е алфата - възвръщаемостта над пазарните бенчмаркове със сходен риск, получена от инвестиционно умение или избор. В тази среда това, което някога се смяташе за 100-годишни събития, се превърна в ежедневие. В резултат управлението на риска се издигна от поддържаща функция до звездно умение.

Със съпътстващите ни страхове от съкращаване на работни места и възможна (или пък не) рецесия, и по-високите цени и предпазливостта на потребителите като новите норми, разчитането на „същите стари“ инвестиционни стратегии не само не е опция, но е най-рискованата стратегия от всички. Ефективният риск мениджмънт е това, което може да осигури възвръщаемост над средната за активните, пасивните и всички междинни инвеститори. Ето защо виждаме полет към фючърси, тъй като някои от най-важните днешни сделки са за управление на риска.

Няма гаранции, но хеджирането може да осигури сигурност. Като се има предвид срещу какво се изправят всички инвеститори, няма убежища. Въпреки икономическите рискове Федералният резерв на САЩ не показва индикации за промяна на курса, докато инфлацията не се приближи до целта му от 2 процента. По света разнородните реакции на централните банки за намаляване на инфлацията допринесоха за несигурността и колебанията на обменните курсове, докато пазарът се приспособява към бързото преминаване от заемния бенчмарк Libor (ставката на лондонския междубанков пазар – бел прев.) към новия Sofr (лихвата за гарантирано овърнайт финансиране).

Суровините също не са имунизирани. Разходите за храна в САЩ се повишиха миналата година до най-високите си нива от 1979 г. насам. Постоянните опасения за глобалната икономическа слабост продължават да оказват влияние върху световното търсене на енергия, предизвиквайки волатилност на цените. Това важи и за пазарите на метали, където геополитическите събития могат да задълбочат дисбаланса между търсенето и предлагането на минерали, който е жизненоважен за енергийния преход.

Никога не бива да изпускаме от поглед ролята, която играят иновациите при оформянето на финансовите пазари и разрастването на бизнеса и икономиките. Това е от решаващо значение, за да се даде възможност на новите предприятия да продават дълг и да набират капитал за финансиране на възможности за разширяване, да представят идеи на пазара и да разработват нови продукти, като всичко това създава работни места и способства развитието на индустрията.

Но не всяка идея е добра - отрезвяващ факт, който не беше толкова очевиден в скорошната среда, където асансьорът вървеше само нагоре и изглежда, че всеки можеше да стигне до пентхауса. Иновацията се нуждае от аргумент за употреба, който демонстрира цел, решава проблем или създава полза. Без това тя е просто шум.

Интелигентното регулиране е фундаментално. Защитата на клиентите винаги трябва да заема централно място. Пазарите обичат яснотата и работят най-добре, когато са налице ясни правила и общи стандарти, прозрачни и разбираеми за всички. По същия начин контрагентите и интегритетът на пазара имат голямо значение. През последните няколко години, когато търговията с меме акции (придобилите популярност в социалните мрежи – бел. прев.) скочи и страхът от пропускане на възможността замени инвестиционния анализ и най-добрите практики, изключителният срив на нови активи като криптовалутите отново затвърди реалността, която вече познавахме: силната, ефективна регулация е незаменима.

Гледайки напред, можем да очакваме вихрушката от геополитически и икономически препятствия да продължи. За пазарите това означава, че ще бъде още по-трудно да се определят върховете или дъната. За инвеститорите това ще означава управление на портфейлите с най-добрата възможна информация, като се държи сметка, че всичко може да се промени. Тъй като се очертават почти постоянни пазарни предизвикателства, ефективният риск мениджмънт ще бъде от решаващо значение. За да навигираме в тази нова ера на несигурност, готовността за и планирането на неочакваното може да бъде факторът, който разделя дисциплинираните инвестиционни стратегии от разсейването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още