IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ отричат, че ще напускат ОПЕК 

По-рано през деня WSJ писа за подобни планове на емирството, което срина цената на петрола

22:10 | 03.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Обединените арабски емирства не планират да напуснат съюза ОПЕК, заявиха пред Bloomberg официални лица при условие на анонимност, опровергавайки медиен материал, който доведе до спад в цените на петрола.

По-рано Wall Street Journal съобщи, че нарастващият разрив със Саудитска Арабия означава, че ОАЕ обсъждат напускане на групата производители - ход, който потенциално би им позволил да увеличат добива.

ОАЕ заявиха публично и неофициално, че се придържат към споразумение с другите членове на алианса ОПЕК+, което ще остане в сила до края на тази година. Фючърсите върху суровия петрол тип „Брент" намалиха поевтиняването си до цена от 85 долара за барел, след като първоначално се сринаха с 2,8 % след материала на WSJ.

В продължение на няколко години Абу Даби обмисляше кои съюзи отговарят най-добре на дългосрочните му интереси, тъй като се опитва да монетизира увеличаването на производствения капацитет. Този проект го вкара в конфликт със Саудитска Арабия и други държави от ОПЕК+ през 2021 г., разпалвайки вражда, която почти разцепи цялата коалиция, въпреки че беше намерен компромис.

Ако ОАЕ внезапно напуснат ОПЕК, това би могло да предизвика политически сблъсък не само със Саудитска Арабия, един от най-големите им търговски партньори, но и с други съюзници от Персийския залив, като Кувейт и Ирак.

Обсъжданията на ОАЕ за напускане на групата датират от поне две години, но недостатъците са повече от ползите, казва човек, запознат с позицията на Емирствата. ОАЕ биха рискували да разстроят много съседи и искат да избегнат този резултат, особено в условия, при които енергийните пазари са толкова несигурни след руската инвазия в Украйна. 

Сблъсъкът относно производството на петрол е част от разширяващ се разрив между ОАЕ и Саудитска Арабия, особено по отношение на войната в Йемен, твърди финансовото издание.

ОАЕ подписаха споразумение за сигурност с подкрепяното от Рияд йеменско правителство в края на 2022 г. и се стремят да увеличат военното си влияние в региона, като се твърди, че Саудитска Арабия се противопоставя на подобен ход.

По-рано тази година RBC Capital Markets LLC заяви, че Абу Даби може да настоява за по-висока производствена квота в рамките на ОПЕК+, като се има предвид, че сегашната му цел от около 3 млн. барела дневно е доста по-ниска от официалните нива на капацитет от над 4 млн. барела.

Държавната компания Abu Dhabi National Oil Co. инвестира милиарди долари в увеличаване на капацитета до 5 млн. барела дневно. Султан Ал Джабер, главен изпълнителен директор на Adnoc и влиятелна фигура в емирството, „се стреми да осребри значителните инвестиции" в производствения капацитет, поясняват от RBC. 

Въпреки това все още няма признаци, че стремежите на ОАЕ ги поставят в непосредствен сблъсък с останалите страни от Организацията на страните износителки на петрол. 

А през миналия месец министърът на енергетиката на ОАЕ Сухейл Ал Мазруей, говорейки пред телевизия Bloomberg в Дубай, потвърди, че страната остава ангажирана с производството на ОПЕК+ до края на 2023 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
хихи ... тия ще се изпотрепят кой да помпи и продава ... нема се косите , електричките настъпват , затегането предстои , тва сега е детска песничка за приспиване ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още