IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хубавото време е важен фактор за пазарите

То се отразява на цените на енергията, а оттам на инфлацията и лихвите

16:26 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Каква се очертава 2023 г. за финансовите пазари близо два месеца и половина след началото ѝ? Bank of America го обобщава добре със (за съжаление анонимен) цитат от инвеститор: „Като да гледаш лудо магаре, което се мята из полето, прескачайки всички огради“.

Всъщност това може да е малко грубо за лудите магарета, тъй като честно казано, те бяха изкарани от релси поне отчасти от фактор, който никой не можеше да предвиди: метеорологичното време, пише пазарната редакторка на Financial Times Кейти Мартин.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джей Пауъл призна това миналата седмица. Започвайки годишното си изслушване пред Конгреса във вторник, той обрисува икономическите условия и отбеляза, че данните от първите месеци на 2023 г. са оптимистични.

„Заетостта, потребителските разходи, промишленото производство и инфлацията отчасти обърнаха отслабващите тенденции, които видяхме в данните само преди месец“, каза той, добавяйки, че „част от това обръщане вероятно отразява необичайно топлото за сезона време през януари в голяма част от страната".

Това помогна идеята за трайно по-високи лихвени проценти в САЩ да бъде върната на дневен ред, нанасяйки нов удар върху цените на облигациите. Майката природа не е изцяло отговорна, разбира се, но нейното въздействие върху вероятния път напред за Фед е значително.

Данните за януари показаха, че икономиката на САЩ е разкрила нетно повече от половин милион работни места. Числата за февруари, публикувани в петък, показаха, че през миналия месец са добавени още 311 000. Увеличаването на нивото на безработицата през февруари вероятно ще бъде достатъчно, за да убеди Фед да повишава лихвите с по-малки стъпки, но все пак работата му по затягане на политиката очевидно далеч не е свършена.

Умните пари винаги са знаели, че времето има значение за пазарите. Неслучайно през 2018 г. хедж фондът на Кен Грифин Citadel сформира екип от 20 души (учени и анализатори), които да правят прогнози за времето. Това ноу-хау от световна класа помогна на Citadel да спечели около 8 млрд. долара от залози върху газ, електроенергия и на други пазари на суровини само миналата година, част от впечатляващите 38% възвръщаемост на фонда през 2022 г.

Това е краен пример. Но времето се превърна във фактор, движещ пазара, който сега се появява в разговорите с фонд мениджърите по-често, отколкото в който и да било друг момент, особено по отношение на необичайно мекия период, който помогна на Европа да избегне неприятната рецесионна сметка за гориво през зимата.

Робърт Дишнър, старши портфолио мениджър в многосекторния екип за инструменти с фиксиран доход на Neuberger Berman, не прекарва дните си в разглеждане на криволичещи линии по метеорологичните карти. „Нямаме екип от метеоролози“, споделя той. „Но ние обръщаме внимание. Имам графика на екрана си с цените на газа и електроенергията".

Всичко това се свързва с най-големия двигател на всеки клас активи в света след пандемичните блокади. „Трябва да разберем какво означава това за общата инфлация?“

„Двадесет и пет процента от пазара на британски ДЦК е индексиран с инфлацията, така че е важно“, посочва Дишнър. Неговият колега Саймън Матюс, който се фокусира върху високодоходен корпоративен дълг, казва, че времето и неговото въздействие върху разходите за гориво са ключови за неговата оценка на рисковете от дефолт на рисковите компании. „Енергията беше една от най-големите теми, за които говореха корпоративните мениджърски екипи миналата година“, изтъква той. „Ако не подходите правилно към хеджирането на енергията си, това ще засегне съществено печалбите ви.“

Сега, когато вече я няма вълната от лесни пари, която вдига всички лодки на кредитните пазари, този тип специфична корпоративна стратегия е много по-важна.

Свързаното с времето въздействие върху лихвените проценти се отрази на по-широките пазари миналата седмица чрез друг канал, когато базираната в Калифорния Silicon Valley Bank (SVB), кредитор, фокусиран върху технологичния сектор, претърпя голяма загуба във връзка с вложенията си в държавни облигации на САЩ и беше затворена от регулаторите.

Щастливият пазар, който се чувстваше така сякаш Фед му пази гърба, вероятно щеше да игнорира неволите на SVB, тъй като проблемите ѝ се кореняха в нейния бизнес модел. Вместо това завършихме с разпродажба на банковите акции в САЩ и по-късно в Европа, подхранвайки идеята, че други много по-големи банки може да се сблъскат с подобни напрежения, ако актуализират стойността на облигациите в своите баланси.

Фонд мениджърите почти навсякъде са съгласни, че наративът е силно преувеличен.

SVB беше малка (всъщност 16-тата по големина в САЩ - бел. прев.), с „много концентрирана база от депозити“, коментира ръководителят на Amundi за анализа на европейските акции Киърън Калахън. „Тя не беше подготвена за изтичане на депозити, нямаше налична ликвидност, за да покрие тегленето, и следователно стана продавач на облигации по неволя, което доведе до нуждата от набиране на капитал и генерира заразата. Това е много изолиран, специфичен случай“.

Но волатилността на пазарите на облигации в момента показва, че настроението е „плашливо“, казва Крейг Инчес от Royal London Asset Management.

Метеорологичните карти не могат да ви кажат кога една силно зависима от технологичния сектор провинциална банка в САЩ ще се разклати, въпреки че някои щедро възнаграждавани метео спецове в хедж фондовете биха могли да се опитат. Но всичко това е напомняне, че всякакви незначителни фактори, като технически особености или необичайно топли зими, наистина могат да дадат посока на пазар, който следи с притаен дъх какво Фед ще направи по-нататък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още