IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успокояването на пазара след сделката за Credit Suisse оцвети в зелено европейските борси

Stoxx 600 завърши деня с 1,3% повишение, след като повечето сектори записаха ръстове

19:57 | 21.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари приключиха борсовата сесия във вторник с повишения, след като инвеститорите се успокоиха след придобиването на Credit Suisse от конкурента ѝ UBS, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с 1,3% нагоре, след като повечето сектори се озоваха на зелено. Ръстовете поведе секторът за финансови услуги, който се изкачи с 4,4%, а банковият напредна с 3,8%. Акциите на застрахователните компании пък нараснаха с 2,9%.

Европейски борси, 21.03.2023 г. Таблица: CNBC Европейски борси, 21.03.2023 г. Таблица: CNBC

В понеделник европейските борси изпитаха колебания, а Stoxx 600 беше на червено в първите часове от търговията, преди в крайна сметка да премине на положителна територия.

В неделя UBS обяви, че ще придобие конкурента си Credit Suisse за 3 млрд. швейцарски франка (3,2 млрд. долара) в рамките на спешна спасителна сделка. Обединената банка ще има 5 трлн. долара инвестирани активи според UBS. В някакъв момент в понеделник стойността на книжата на Credit Suisse се срина с 54%, докато тази на UBS успя да нарасне до 3,8%, след като по-рано беше на червено.

Днес акциите на Credit Suisse бяха колебливи, но в крайна сметка завършиха деня със 7% нагоре. При UBS повишението е с 12 на сто.

Европейските банки вероятно ще останат по-сдържани въпреки по-голямата увереност на пазара, коментира Ема Уол, ръководител инвестиционни анализи и проучвания в Hargreaves Lansdown.

„Индикациите от ЕЦБ миналата седмица предполагат, че предстои по-нататъшно повишаване на лихвените проценти – деликатно балансиращо действие, така че еврозоната да не бъде тласната към рецесия. Банковият сектор е най-чувствителен към икономическата стабилност, така че индикаторите за растежа ще бъдат ключови за наблюдение“, допълва Уол.

Европейската централна банка повиши лихвите с 50 базисни пункта миналата седмица. В понеделник председателят на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че въпреки че скорошните сътресения във финансовия сектор да могат да помогнат за забавяне на инфлацията, лихвените проценти трябва да останат основният инструмент за понижаване на цените.

Междувременно пазарите се подготвят за двудневната среща на представителите на Федералния резерв на САЩ, което започва във вторник. Инвеститорите залагат, че има 85% шанс за повишаване на лихвите с 25 базисни пункта според FedWatch на CME Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още