IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започнаха седмицата с оптимизъм

Най-голямо влияние върху пазара оказа придобиването на затруднената Credit Suisse от UBS

19:14 | 20.03.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари затвориха предимно с повишения в понеделник, след като инвеститорите осмислиха новината за придобиването на Credit Suisse от UBS, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи в първите часове на търговията, преди да преминe на положителна територия, и в крайна сметка затвори с повишение от 1%, като всички сектори приключиха на зелено.

Лондонският показател FTSE 100 записа увеличение от почти 70 пункта, или 0,93%, до 7403,85 пункта.

Германският индекс DAX се повиши със 165,18 пункта, или 1,12%, до 14 933,38 пункта, а френският САС дори с повече – 1,27% до 7013,14 пункта.

В Испания основният показател IBEX 35 завърши с ръст от 1,31% до 8833,1 пункта.

Източник: CNBC Източник: CNBC

Дори банките обърнаха по-ранния си остър спад и в крайна сметка приключиха с увеличение от 1,3%. В същото време акциите на миннодобивните компании се изстреляха нагоре с 2,8%, а на застрахователите – с 1,8%.

В неделя UBS договори закупуването на затруднения си конкурент Credit Suisse за сумата от 3 млрд. шв. франка (3,2 млрд. долара). След спешния спасителен план банката след сливането ще има инвестирани активи за 5 трлн. долара, посочва UBS.

Акциите на Credit Suisse се сринаха с 56% в понеделник, а на UBS поскъпнаха с 1,3%.

Председателят на UBS Колм Келехер заяви през уикенда, че придобиването е „привлекателно“ за акционерите на UBS, но че „що се отнася до Credit Suisse, това е спешно спасяване“.

„На теория няма причина кризата на Credit Suisse да продължи, тъй като това, което предизвика последния трус за Credit Susse, бе криза на доверието, която не засяга UBS – банка извън сътресенията, в допълнение с достатъчно ликвидност и гаранция от Швейцарската централна банка и правителството“, коментира Ипек Озкардеская, старши анализатор в Swissquote Bank, в бележка, цитирана от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още