IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвените повишения на централните банки помрачиха търговията на борсите в Европа

Акциите на банките в региона поведоха спадовете, като книжата на Deutsche Bank поевтиняха с над 3%, а тези на Commerzbank изтриха над 4% от стойността си

19:47 | 23.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По-голяма част от основните европейски борсови индекси приключиха сесията със спадове, докато инвеститорите оценяват въздействието от решението на Федералния резерв на САЩ да увеличи отново лихвите, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,21% до 446,22 пункта.

Германският измерител DAX отчете спад от 0,04% до 15 210,39 пункта.

Френският показател CAC напредна с 0,11 на сто до 7139,25 пункта.

Британският индекс FTSE записа понижение от 0,89% до 7499,6 пункта.

В сряда вечерта Фед увеличи с още 25 базисни пункта основния си лихвен процент и сигнализира, че ще продължи да увеличава лихвите въпреки сътресенията в банковия сектор. След двудневно заседание Федералната комисия за отворените пазари е решила да повиши референтния лихвен процент по федералните фондове до диапазон от 4,75% до 5%, което е най-високо ниво от 2007 г. насам.

Малко след това, по време на традиционната пресконференция, управителят на Фед Джером Пауъл заяви, че централната банка на САЩ ще използва всички свои инструменти, за да защити банковата система. „Нашата банкова система е стабилна и устойчива, със силен капитал и ликвидност. Ние ще продължим да наблюдаваме отблизо условията в банковата система и сме готови да използваме всички наши инструменти, ако е необходимо, за да я поддържаме безопасна и стабилна“, казва Пауъл, цитиран от CNBC.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 23 март. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 23 март.

По-рано същия ден председателят на Бундесбанк Йоахим Нагел смята, че ръководителите, които определят лихвите в еврозоната, трябва да са „упорити“ и да продължат да ги повишават, за да се справят с инфлацията. Той омаловажи опасенията, че финансовите сътресения през последно време може да засегнат още повече банките в Европа. „Борбата ни с инфлацията не е приключила“, заяви Нагел в интервю за Financial Times, след като той и други членове на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) избраха да се придържат към плановете за повишаване на лихвите с половин процентен пункт миналата седмица.

Пазарите реагираха и на решението на Английската централна банка (АЦБ) да повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт, което е нов знак, че централните банкери са решени да се борят с инфлацията въпреки напрежението в банковия сектор. Регулаторът прогнозира, че засега икономиката на Обединеното кралство ще избегне рецесията и че инфлацията остава рисков фактор.

Акциите на Deutsche Bank AG поевтиняха с над 3%, докато тези на Commerzbank изтриха над 4% от стойността си. Цената на книжата на UniCredit се понижи с 1,65 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още