IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. Пауъл: Фед ще използва всичките си инструменти, за да защити банковата система

Проблемите на банките ще доведат до затягане на условията за кредитиране, според председателя на американската централна банка

21:16 | 22.03.23 г. 1
Председателят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Председателят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ ще използва всички свои инструменти, за да защити банковата система.

Това коментира председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференция след обявяването на решението за нивото на референтната лихва на Федералната комисия за отворените пазари.

„Нашата банкова система е стабилна и устойчива, със силен капитал и ликвидност. Ние ще продължим да наблюдаваме отблизо условията в банковата система и сме готови да използваме всички наши инструменти, ако е необходимо, за да я поддържаме безопасна и стабилна“, казва Пауъл, цитиран от CNBC.

Той подчерта, че Фед се ангажира да извлече поуки от сътресенията и да работи за предотвратяване на тяхното повторение.

Председателят на Фед призна, че проблемите в банковата система през последните седмици ще затегнат условията за кредитирането. Твърде рано е да се определи степента на тези ефекти и следователно твърде рано да се определи как трябва да реагира паричната политика, смята обаче той.

Пауъл предупреди, че централната банка има още препятствия, които да преодолее, преди да понижи инфлацията до дългосрочната си цел. „Процесът по понижаване на инфлацията до 2% ще е дълъг и неравен“, коментира той.

Фед ще оцени данните и въздействието на повишаването на лихвените проценти, за да реши как да продължи с паричната си политика. „Инфлацията се забави донякъде от средата на миналата година, но силата на скорошните данни показва, че инфлационният натиск продължава да е висок“, каза Пауъл.

По думите му депозитните потоци в банковата система са се стабилизирали и се връщат в релси. Той подчерта, че благодарение на действията на Фед, Министерството на финансите и Федералната корпорация за застраховане на депозитите спестяванията на вложителите и банковата система са в безопасност.

Сега централната банка предприема задълбочен вътрешен преглед, за да види къде може да засили надзора и регулирациите.

Председателят на Фед Джером Пауъл каза още, че комисията за определяне на лихвените проценти обмисля и пауза в повишаването на лихвите в светлината на банковата криза. След това изказване индексите на Уолстрийт първоначално отбелязаха ръстове. После обаче индексите обърнаха посоката на движение и Dow Jones пада с над 230 пункта към 21.15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 11 месеца
Сега ще насочат инструментите си така че с едната ръка ще дават ликвидност на банките да не сгънат ,но с другата ще ударят заплатите ,кредита ,условията за даване на кредити ,и така ще смажат търсенето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още