IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на банковия сектор заради Deutsche Bank повлече надолу европейските борси

Въпреки пониженията в петък бенчмаркът Stoxx 600 записа седмичен ръст

20:35 | 24.03.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Големи разпродажби в банковия сектор тласнаха надолу европейските индекси в петък на фона на засилените притеснения за стабилността на банките. Книжата на Deutsche Bank се сринаха, след като разходите за застраховане на дълга на германската банка срещу риск от спиране на плащанията нараснаха до над 4-годишен връх, предават CNBC и Ройтерс.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1,4%, но все пак записа седмичен ръст, подкрепен от рязкото възстановяване по-рано тази седмица.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 1,26% до ниво от 7405,45 пункта. Германският DAX е надолу с 1,66% до ниво от 14 957,23 пункта. Френският CAC 40 отписа 1,74% от стойността си и завърши седмицата на ниво от 715,1 пункта.

Цената на акциите на Deutsche Bank се понижи с 8,5% след рязък ръст на разходите за застраховане срещу риск от спиране на плащанията. Германската банка съобщи, че ще изкупи по-рано подчинени облигации от втори ред за 1,5 млрд. долара с падеж през 2028 г.

„Deutsche Bank зае мястото на Credit Suisse като следващото слабо звено във веригата, възможно е това вярване да е несправедливо“, коментира Дейвид Гьобел, директор на отдела за инвестиционни стратегии на Evelyn Partners.

Книжата на UBS и на Credit Suisse поевтиняха със съответно 3,6% и 5,2%, след като Bloomberg News съобщи, че те са сред банките, подложени на наблюдение от американското министерство на правосъдието по разследване дали финансисти са помагали на руски олигарси да избегнат санкциите.

Европейските банки отбелязаха общ спад от 3,8% в петък и записаха трето поредно седмично понижение, след като фалитът на американски кредитори и сътресенията в Credit Suisse показаха растящите рискове за банките след затягането на финансовата среда.

Книжата на австрийската Raiffeisen Bank поевтиняха със 7,9%, след като Ройтерс съобщи, че Европейската централна банка притиска кредитора да се освободи от силно доходоносния си бизнес в Русия.

Лидерите на ЕС и на ЕЦБ се опитаха да успокоят пазарите, като показаха единен фронт за банковия сектор. Те заявиха, че кредиторите в ЕС са добре капитализирани и ликвидни благодарение на извлечените поуки след колапса на Lehman Brothers през 2008 г.

Поредицата от повишения на лихвите от Федералния резерв и други централни банки в Европа тази седмица също се прибави към опасенията за затягане на условията за финансиране, въпреки че американската централна банка намекна за пауза в цикъла на вдигане на лихвите.

В макроикономически план допитване на S&P Global установи, че бизнес активността в еврозоната неочаквано се е ускорила този месец, тъй като потребителите са харчили щедро за услуги, но отслабващото търсене на промишлени стоки е задълбочило забавянето в индустриалния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още