IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът от рецесия се възражда заради банковите трусове

Оптимизмът, който последва икономическото отваряне на Китай и падащите цени на енергията в началото на тази година, се е изпарил

20:40 | 29.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фалитът на американските банки Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank, последван от спасяването на Credit Suisse, и последвалите сътресения на световните пазари възобновиха рисковете от рецесия, които изглеждаха значително по-малки само преди няколко седмици.

Трейдърите вече се обзалагат, че Федералният резерв на практика е приключил с повишаването на лихвените проценти, пише Ройтерс.

Оптимизмът, който последва икономическото отваряне на Китай и падащите цени на енергията в началото на тази година, буквално се изпари.

„По-големият, средносрочен извод от това, което се случи през последния месец, е, че глобалният растеж ще бъде много по-слаб след шест месеца, отколкото си мислехме дори само преди няколко седмици“, коментира Майк Ридел, старши портфолио мениджър фиксиран доход в Allianz Global Investors.

Централните банкери следят отблизо потенциала за банков стрес, в допълнение към условията за кредитиране, които вече се затягат, и доколко може да се стигне до кредитна криза. Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл смята, че финансовите условия вероятно са се затегнали повече, отколкото показват традиционните измерители.

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард коментира, че пазарните сътресения могат да помогнат за борбата с инфлацията.

Goldman Sachs смята, че затягането на стандартите за банково кредитиране, което се очаква, може да елиминира поне 0,25 до 0,5 процентни пункта от икономическия растеж на САЩ през 2023 г., което е еквивалентно на въздействието от още 25-50 базисни пункта повишаване на лихвите на Фед.

От AXA Investment Managers отбелязват, че малките и големите банки в САЩ заемат много и задържат пари в брой, като цитират данни на Фед за позициите на банковите активи и пасиви към 15 март. „Съществува значителен риск продължаващите банкови проблеми да предизвикат „внезапно спиране“ на кредитирането, което след това би изпратило икономиката в рецесия, която би надхвърлила строго необходимото за укротяване на инфлацията“, допълват от компанията.

Тъй като перспективите се влошават, трейдърите залагат, че Фед е приключил с увеличението на лихвите. Очакванията сега са за намаление с над 50 базисни пункта до края на тази година.

За лихвите на ЕЦБ прогнозата е да достигнат пик при 3,4% в сравнение с 4% в началото на март.

Това доведе до намаляване на разходите за заеми с по-кратък срок. Доходността по двугодишните облигации на САЩ спадна с 80 базисни точки през март, така че кривите на доходност са по-малко обърнати, отколкото преди колапса на SVB.

Обърнатите криви на доходност, при които дългосрочните разходи по заеми са по-ниски от тези по краткосрочните, са добри за предсказване на рецесия. Инверсията винаги се е изостряла при приближаването на рецесия, както показва историята. Този месец в САЩ например беше отбелязано най-силното покачване от 2009 г. насам.

Световните акции се понижиха само с 0,1% през март и все още остават на печалба от началото на годината, т.е. сигнализират за малък риск от рецесия. Притесненията под повърхността обаче изглежда се увеличават.

Глобалните банкови акции, които се представяха по-добре от MSCI World Stock Index преди сътресенията, се понижиха с близо 15% този месец. Сектори, чувствителни към перспективите за растеж, като недвижимите имоти и петрола и газа, сега също се представят по-слабо.

Банковите проблеми също повишиха рисковата премия върху корпоративния дълг. Спредовете между високодоходните и по-нискодоходните облигации, които са и с по-нисък риск, скочиха със 140 базисни пункта от 9 до 20 март. Все пак те остават под върховете, достигнати миналата година, и далеч под нивата, достигнати по време на пандемията от COVID-19 през 2020 г. Това предполага, че опасенията за рецесия на кредитните пазари изглеждат ограничени.

Медта, която също се счита за индикатор на икономически бум и/или срив, все още е нагоре със 7% тази година. Металът изгуби обаче част от блясъка си от началото на януари, което отразява несигурността на пазара. А и търсенето от Китай - най-големият потребител на стоки в света, не се повиши, както се очакваше, след повторното отваряне на икономиката след COVID.

Ценовото съотношение на медта към златото, разглеждано като измерител на склонността към риск, достигна най-ниското си ниво от близо седем месеца през март, защото инвеститорите се отказаха от активи, по-тясно свързани с основната икономика, в търсене на сигурни убежища.

Данните е видно, че поднасят положителни изненади, което предполага, че икономическата статистика все още не издава предупреждение за рецесия.

Междувременно бизнес активността в САЩ и еврозоната се ускори повече от очакваното през март. Това означава, че първоначалното отрицателно въздействие от несигурността е било скромно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още