IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън назова условията за пауза на лихвените увеличения на Фед

Финансовият министър на САЩ очаква банките да станат още по-предпазливи при предоставянето на кредити 

10:35 | 16.04.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Eric Lee/Bloomberg
Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Според министъра на финансите Джанет Йелън в борбата с високата инфлация Федералният резерв на САЩ (Фед) може да избегне по-нататъшно повишаване на лихвените проценти. Според стенограмата от интервюто, разпространена от CNN, Йелън е заявила в подкаста Fareed Zakaria GPS, че банките „вероятно ще станат малко по-предпазливи" при отпускането на кредити след неотдавнашните сътресения в индустрията. Това би довело до ограничаване на кредитирането на икономиката, което от своя страна би могло да бъде „заместител" на по-нататъшно повишаване на лихвените проценти в САЩ.

Въпросът с колко още централните банки в САЩ или Европа ще повишат лихвените проценти, за да противодействат на високите нива на инфлация, се обсъжда много усилено на финансовите пазари. В рамките на една година Фед вече повиши лихвените проценти от близки до нулата до сегашните 4,75-5,00%. Експертите на финансовите пазари предполагат, че на заседанието на Фед през май ще бъде взето решение за допълнително увеличение с 0,25 процентни пункта.

Йелън заяви, че политическите мерки за овладяване на системната заплаха за финансовите пазари, предизвикана от срива на американските банки Silicon Valley Bank и Signature Bank през март, са довели до стабилизиране на отлива на депозити. Според нея това е успокоило ситуацията, но тя все още трябва да бъде наблюдавана. „Банките вероятно ще станат малко по-предпазливи в тази среда", каза Йелън, която самата бе ръководител на Федералния резерв на САЩ в продължение на няколко години.

„Вече наблюдавахме известно затягане на стандартите за кредитиране в банковата система преди този епизод и това може да се засили“. Йелън заяви също така, че напоследък не е имало достатъчно драматични или значими събития, които да я накарат да промени икономическите перспективи. „Така че мисля, че перспективите остават за умерен растеж и продължаващ силен пазар на труда с понижаваща се инфлация“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 16.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 9
supertrader
преди 1 година
Другарката Йелън дори не знае че фалиралите банки не са се занимавали с предоставяне на кредити. Някой да и каже да не се излага така с неинформираност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
Бартера две къщи не рани.Джеромката и Кристин нек си трампат цената на денгите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
Таа ша бишне финансовата система по съвместителство ,а може да пробва къ са седи на два стола EU and BRICS.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още