IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън обеща да опази влоговете в американските банки, но може да е нужна допълнителна намеса

Днешното положение няма нищо общо със световната финансова криза през 2008-2009 г., смята американският финансов министър

22:08 | 21.03.23 г.
Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg LP
Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg LP

Американската банкова система се стабилизира след силните действия на регулаторите, но може да са необходими нови стъпки за защита на вложителите, ако по-малки банки пострадат от масово теглене на влогове, което създава риск от нова зараза, заяви американският финансов министър Джанет Йелън пред банкери, цитирана от Ройтерс.

В предварително подготвено изказване на конференция на Асоциацията на американските банкери Йелън заяви, че предприетите от властите стъпки през последните дни за защита на незастрахованите влогове в две фалирали банки и създаването на нови инструменти за ликвидност от Федералния резерв показват „решителен ангажимент за предприемане на необходимите стъпки, за да се гарантира, че спестяванията на вложителите и банковата система остават стабилни“.

Йелън, която говори повече от седмица след като Федералната корпорация за гарантиране на влоговете (FDIC) затвори фалиращите Silicon Valley Bank и Signature Bank, заяви, че „решителните и твърди“ действия засилват общественото доверие в американската банкова система и защитават американската икономика.

„Предприетите мерки не бяха съсредоточени върху помощ за конкретни банки или класове банки. Нашата намеса беше необходима, за да защитим по-широката американска банкова система“, каза Йелън в публикуваното от финансовото министерство изявление.

„Сходни действия може да бъдат предприети, ако по-малки банки пострадат от масово теглене на депозити, които създават риск от зараза“, допълни тя.

Йелън вярва, че действията на FDIC, Федералния резерв и финансовото министерство са намалили риска от още фалити при банките, които щяха да наложат загуби на финансирания от банките Фонд за гарантиране на влоговете.

Йелън не уточни какви допълнителни действия може да бъдат предприети.

Някои банкови групи призоваха за временни универсални гаранции за всички влогове в американски банки - крачка, която изисква одобрение от Конгреса според действащите процедури. Но консервативната републиканска Фракция на свободата се противопоставя на разширяването на гарантираните влогове отвъд настоящия лимит на FDIC от 250 хил. долара на вложител, сериозно препятствие пред бързите действия, необходими за овладяване на по-дълбока криза.

Гаранции за негарантирани влогове в конкретни затруднени банки ще изисква Йелън, президентът Джо Байдън и „супермнозинства“ във Фед и FDIC да решат, че банката отговаря на критериите за „изключение заради системен риск“ – такива действия бяха предприети в случаите със SVB и Signature.

Йелън заяви, че новият инструмент за банково финансиране и кредитирането с отстъпка работят според очакванията, за да осигурят ликвидност на банковата система и общото изтичане на влогове от регионални банки се е стабилизирало.

Ходът на големи банки да вложат 30 млрд. долара в затруднената First Republic Bank миналата седмица съставлява „вот на доверие в нашата банкова система“, допълни Йелън.

Тя каза още, че е важно поддържането на „динамична и разнообразна банкова система“ в подкрепа на американската икономика, като големи, средни и малки банки играят роля в подкрепа на домакинствата, дребния бизнес и повишават конкуренцията във финансовите услуги.

Йелън заяви, че поддържа тесни контакти с банкери, щатски и федерални регулатори, пазарни участници и колеги в чужбина за ситуацията в банковия сектор.

Тя допълни, че положението е „много различно“ от световната финансова криза през 2008-2009 г., когато лоши ипотечни заеми подложиха на натиск много банки.

„Не виждаме такава ситуация в банковия сектор днес. Нашата финансова система е също значително по-силна, отколкото преди 15 години“, каза американският финансов министър.

Тя допълни, че през идните седмици регулаторите ще обсъдят фалита на Silicon Valley Bank и Signature Bank, „но ще трябва да преразгледаме настоящите си регулаторни и надзорни режими и да обмислим дали те са на висотата на рисковете, пред които са изправени банките днес“, заяви Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още