IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Американската банкова система е стабилна, но не всички влогове са гарантирани

Американците може да се чувстват сигурни, че влоговете им ще са там, когато имат нужда от тях, увери американският финансов министър

21:05 | 16.03.23 г. 5
Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: EPA/БГНЕС
Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: EPA/БГНЕС

Американската банкова система остава стабилна и американците може да се чувстват уверени, че депозитите им ще бъдат там, когато са необходими, заяви американският финансов министър Джанет Йелън. Тя обаче отрече извънредните действия в последно време след фалита на две големи банки да означават, че съществува обща държавна гаранция за всички депозити, предава Ройтерс.

В първото си изявление след извънредните мерки през уикенда, предприети с други регулатори, за да гарантират, че нито един вложител в Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank (SB) няма да претърпи загуби, Йелън беше попитана дали това означава, че всички негарантирани депозити сега са гарантирани.

„Една банка е третирана по този начин“, само ако супемнозинства в бордовете на Федералния резерв, Федералната корпорация за гарантиране на влоговете (FDIC) и „аз, в консултация с президента, определим, че неуспехът в защитата на негарантирани депозити ще създаде системен риск и значителни икономически и финансови последици“, отговори Йелън на сенатора от Републиканската партия Джеймс Ланкфорд.

Изказването ѝ беше първата изрична индикация относно гледната точка на регулаторите за ограниченията на извънредната гаранция от уикенда, че десетките милиарди негарантирани депозити в Silicon Valley и Signature няма да бъдат загубени.

Преди изказването си в Сената Йелън изрази задоволство от „решителните и категорични“ извънредни мерки, предприети в неделя, като заяви, че те са помогнали за възстановяването на доверието на вложителите и са предотвратили по-широкообхватно изтегляне на средства от банките.

„Мога да успокоя членовете на комитета, че нашата банкова система е стабилна и че американците могат да се чувстват сигурни, че влоговете им ще бъдат там, когато се нуждаят от тях“, заяви Йелън.

„Действията тази седмица показват нашия решителен ангажимент да гарантираме, че спестяванията на вложителите ще останат непокътнати“, допълни тя.

Но е ясно, че ограничението от 250 хил. долара за вложител на гаранцията от FDIC остава в сила и че фалит в бъдеще трябва да създава сходни рискове като при Silicon Valley и Signature.

В техните случаи „шансовете за зараза, при която други банки можеше да бъдат сметнати за нестабилни и да пострадат от масово теглене на средства, изглеждаха изключително големи и последиците щяха да бъдат много сериозни“, изтъкна Йелън.

Над 9,2 трлн. долара във влогове в американски банки са били негарантирани към края на миналата година, съставляващи над 40% от всички влогове, сочат данни на Федералния резерв. Тези негарантирани влогове не са разпределени равномерно в страната, показват данни на FDIC.

По време на днешното изслушване редица конгресмени изразиха недоволство от неуспеха на регулаторите да съзрат уязвимостите преди внезапния фалит на банките.

„Тази администрация има голяма отговорност за фалитите на банки, които преживяхме“, каза сенаторът от Републиканската партия Чарлз Грасли и допълни, че регулаторите „не бяха на висота“ в Калифорния.

Йелън заяви, че колапсът на Silicon Valley се дължи в основни линии на неспособността ѝ да отговори на искания на вложителите за техните пари, след като повишенията на лихвите от Федералния резерв през миналата година намали стойността на инвестициите в облигации, на които се разчита за финансиране на изтегляните от клиентите пари. Тя отбеляза и високото ниво на негарантирани влогове в Silicon Valley като утежняващ фактор.

„В тази ситуация имаше ликвиден риск“, каза Йелън. „Ще проучим внимателно какво се случи в банката и какво породи този проблем, но е ясно, че сриват на банката, причината да бъде затворена беше, че тя не можа да отговори на искания на вложители за изтегляне на пари“.

В предварително подготвеното си изявление тя не засяга положението в Credit Suisse, чиито книжа поевтиняха силно в сряда преди регулаторите да обещаят ликвидна спасителна линия на водещия швейцарски кредитор.

„Сега сме много съсредоточени върху стабилизирането на банковата система и заздравяването на доверието и мисля, че ще има много време да погледнем какво се случи и да обмислим дали са необходими регулаторни или надзорни промени“, каза Йелън.

„Но засега бих искала да видя възстановяване на доверието в стабилността на американските банки“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 2
AF Debugger
преди 1 година
До: sssaaaА защо да е непременно лошо това, че "***" бизнеси ще "ядат хурката"Ако това е най-доброто, което може да направят - нека я "ядат"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
AF Debugger
преди 1 година
До: sssaaaТози път едва ли ще пуснат печатницата за всеки длъжник. Спасените Ще бъдат подбрани. Смисълът на борбата с инфлацията е да се оставят да изгорят някои натрупани спекулативните активи, вместо да се налива още бензин в огъня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 9
sssaaa
преди 1 година
Ще се оправят те. Пускат печатницата и за 2 дена няма да имат проблем с ликвидност. Лошото е че бизнесите ще потънат. Покрай сухото, гори и микрофон, т.е. заради кухи бизнеси ще фалират и читави такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 8
ratten
преди 1 година
ще бягат депозитите към 4-те големи, докато накрая и те потънат от толкова много влогове. ще се еде хурката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 9
sssaaa
преди 1 година
Фалитите тепърва предстоят и то не толкова на банки, а по-лошо, на много кухи бизнеси, които до сега бяха спонсорирани от лесни пари, чрез количествените облекчения, ниски лихви и никакви ангажименти за просперитет. Но това е нормално за Западната политика на Наши и Ваши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още