IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Американската икономика стагнира

Няколко района отбелязват, че банките са затегнали стандартите си за кредитиране след смута през март 

09:24 | 20.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическата активност в САЩ почти не се е променила през последните седмици. Според последния икономически доклад на Федералния резерв, наречен на професионален жаргон „Бежова книга", девет окръга не отчитат промяна или отчитат само лека промяна, а три окръга отчитат лек ръст в активността.

Очакванията за бъдещия растеж също останаха до голяма степен непроменени, като в два окръга перспективите се влошиха. Потребителските разходи като цяло се оценяват като стагниращи до леко намаляващи и продължават да се отчитат умерени увеличения на цените, предава Ройтерс. 

Проучването е продължило до 10 април и се основава на анкети и интервюта в дванадесет области. В него се посочва също, че растежът на пазара на труда се е забавил донякъде, а увеличението на цените е намаляло. Повечето области отчитат стабилно до нарастващо търсене и продажби на нефинансови услуги.

Според доклада няколко района на Фед отбелязват също, че банките са затегнали стандартите си за кредитиране. Причината за това е повишената несигурност в бранша.

Сривът на SVB в началото на март предизвика сътресения на финансовите пазари и опасения за разпространение на проблемите в банковия сектор. През последните няколко седмици тези опасения се успокоиха след спешните мерки на Фед и други регулаторни органи за укрепване на сектора. Оттогава представителите на централната банка се насочиха към изготвянето на оценка на въздействието на потенциално по-строгите условия за отпускане на кредити върху икономиката като цяло, като Бежовата книга дава предварителна представа за последиците. 

Много окръзи съобщиха, че интервюираните са отчели по-ниски обеми на кредитиране и дори намалени депозити в банките. Фед на Сан Франциско, където е базирана SVB, заяви, че кредитната активност е спаднала „значително", въпреки че изходящите потоци от по-малките банки са се стабилизирали след някои намаления на депозитите през март. 


„В последната Бежова книга на Фед - първата след банковата криза, предизвикана от фалита на Silicon Valley Bank - се усеща предпазливост, като обемът на кредитирането и търсенето на кредити като цяло намаляват, а стандартите за кредитиране се затягат в няколко района. Въпреки че няма непосредствена промяна в икономическата среда, рисковете за перспективите нарастват. Продължаваме да очакваме, че през втората половина на 2023 г. икономиката ще изпадне в лека рецесия, а нивото на безработица ще се повиши до 4,5% до края на годината“, казва Елиза Уингър, анализатор в Bloomberg Economics.

С Бежовата книга Федералният резерв се подготвя за следващото си заседание. Тя представлява обобщение на коментарите на дванадесетте регионални централни банки в САЩ, които отчитат текущото икономическо състояние в съответните региони. Следващото заседание на Фед за определяне на лихвените проценти ще се проведе на 2 и 3 май.

Продължаваме да очакваме, че през втората половина на 2023 г. икономиката ще изпадне в лека рецесия, а нивото на безработица ще се повиши до 4,5% до края на годината.
Елиза Уингър
анализатор в Bloomberg Economics

На последното си заседание на 22 март централната банка повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до диапазона от 4,75 до 5,00%, но спря да обещава повишаване на лихвите през май. В изявлението липсваше винаги присъстващата досега констатация, че е целесъобразно „непрекъснато повишаване" на лихвените проценти. Оттогава анализатори и пазарни участници спекулират, че Фед ще направи именно през май пауза по отношение на лихвените проценти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още