IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Биодит“ купува производствено оборудване с финансиране от плана за възстановяване

Дружеството инвестира в 3D принтери, софтуери за автоматизация и други технологии, за да цифровизира производството и да увеличи капацитета

11:24 | 21.04.23 г.
Снимка: Биодит АД
Снимка: Биодит АД

„Биодит“ ще закупи модерно производствено оборудване с подкрепата на финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Дружеството е подписало договор за предоставяне на финансова помощ по Програмата за икономическа трансформация от Националния план за възстановяване и устойчивост, съфинансиран от Европейския съюз чрез инициативата Next Generation EU.

Общият бюджет на проекта е 200 247 лева, от които 50%, или 100 123,50 лева, е съфинансирането от ЕС. Останалата сума е осигурена от компанията.

С парите ще бъдат закупени 3D принтери, линия за насищане на електронни компоненти на печатни платки и специализирани софтуери за автоматизация на процеси, уточняват от „Биодит“ за Investor.bg.

С новото оборудване ще се цифровизира производството на дружеството, а капацитетът ще се увеличи от сегашните хиляди бройки на година до десетки хиляди, казват от компанията.

Инвестицията ще централизира също така по-голямата част от производството на различни елементи в компанията, което ще намали сроковете на доставка и рисковете от прекъсване на веригите на доставки, каквито се появиха по време на пандемията.

С цифровизацията и подобряването на ефективността дружеството очаква намаляване на производствените разходи и себестойността на единица продукция.

В последната година акциите на „Биодит“ поевтиняват с почти 3%, а пазарната капитализация достига малко над 22,8 млн. лева.

Свързани компании:

Биодит АД(BDT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още