IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местни инвеститори изпратиха основния руски индекс на най-високо ниво от над година

Инвеститорите на дребно купуват акции на дивидентни компании заради ограничения избор на вложения

14:18 | 30.04.23 г.
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският фондов пазар достигна най-високото си ниво от повече от година, тъй като местните инвеститори на дребно, които няма къде другаде да си вложат парите, изкупуват изплащащите дивиденти акции – същите, които след началото на войната се разпродаваха, пише FT.

Ръст в доларово изражение с повече от 10 процента от годишното дъно, достигнато през октомври, тласна индекса MOEX до нива, достигнати за последно в началото на април 2022 г., малко повече от месец след началото на войната, пише FT.

Частичното възстановяване на пазара през последните седем месеца се наблюдава на фона на затегнатите западни санкции срещу икономиката на Русия. Кремъл отговори на мерките, като блокира излизането на повечето чуждестранни трейдъри от техните инвестиции и ограничи размера на парите, които руснаците могат да внасят по чуждестранни сметки.

„Парите са в капан“, казва Джейкъб Грейпънгисър, главен инвестиционен директор във фонд мениджъра East Capital. „Къде могат да отидат тези пари, освен на борсата?“, пита той.

Лишени от инвестиционни възможности в чужбина, руснаците влагат спестяванията си в компании като „Лукойл“, „Газпром“ и „Сбербанк“, които заедно представляват около 40 процента от общата стойност на фондовия пазар.

И трите дружества наскоро възнаградиха акционерите с дивиденти за милиарди рубли, след като в месеците след началото на войната временно спряха плащанията. „Сбербанк“ отчете и рязък спад на печалбата за миналата година.

MOEX се срина през юни, след като „Газпром“ обяви, че няма да изплаща дивиденти за първи път от 1998 г. Само три месеца по-късно акционерите на газовата компания одобриха един от най-големите дивиденти в руската корпоративна история.

„Руските инвеститори на дребно винаги са търсели дивиденти“, коментира София Донец, главен икономист за Русия в Renaissance Capital.

Блогър на име Investmeal казва, че портфолиото му от предимно финансови и енергийни акции е възвърнало общо 16,2% от края на януари. Друг руски блогър писа миналия месец, че въпреки че „вътрешният пазар все още е заложник на геополитиката“, се формира „силна възходяща тенденция“.

Неотдавнашното покачване на руския фондов пазар донякъде прилича на изненадващо силното представяне на Borsa Istanbul 100 миналата година. Турският пазар се справяше наистина добре поради индиректния капиталов контрол, дори при скок на инфлацията. За руските бизнесмени също се очаква да държат парите си в страната поради невъзможност да ги изнесат.

Пазарът освен това е много по-евтин, отколкото беше преди войната. Това изкушава руските инвеститори на дребно. По-малките акционери помогнаха за издигането на MOEX до рекорден връх през октомври 2021 г.

Икономиката на Русия също се държи, въпреки че анализаторите казват, че официалните данни не разказват цялата история. БВП на Русия се е свил с 2,1% през 2022 г., според федералната статистическа служба Росстат - много по-малко от спада от 11,2%, прогнозиран от Световната банка.

За много местни руски инвеститори на дребно нищо не се е променило в сравнение с времето преди началото на войната и икономиката се справя добре. Акциите на компаниите, които плащат дивидент, поскъпват с 67% от началото на годината. Те са привлекателни за руснаците и са едни от малкото налични инвестиционни опции.

Въпреки това чуждестранните инвеститори, които имат достъп до руската борса (такива от приятелски страни – б.ред.), стоят далеч от MOEX още след разпродажбите от края на февруари – началото на март 2022 г. Данните на централната банка на Русия показват, че нерезиденти са продали руски акции за около 170 млрд. рубли (2,2 млрд. долара). Обемите на търговия на MOEX се сринаха с 41 процента на годишна база през 2022 г.

Има „близък до нула шанс“ на чужденци, чиито руски активи са на практика замразени, да им бъде разрешено да продадат позициите си, коментира София Донец. Тя допуска минимална възможност за споразумение за размяна срещу замразени активи на руски инвеститори извън Русия.

Каквото и да се случи, MOEX едва ли скоро ще достигне върховете от октомври 2021 г., смята Донец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 30.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още