IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават стабилни под влияние на данните за Китай*

Въздействие оказват и прогнозите за нивото на запасите от суров петрол в САЩ

09:10 | 02.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола остават почти без промяна във вторник на фона на смесени данни от Китай. В същото време пазарът отразява в цените прогнозите за намаляващи запаси от суров петрол и очакванията за поредно увеличение на основните лихви в САЩ, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент се повишават с 2 цента до 79,33 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 3 цента, или 0,04%, до 75,69 долара за барел. И двата сорта поевтиняха с по над долар в последната сесия.

Производствената активност в Китай неочаквано се е свила през април, показаха официални данни в неделя – първият спад от декември насам в индекса на мениджърите по покупките в производството.

Очакваше се промишленото и икономическото възстановяване на Китай от пандемията от коронавируса да даде тласък на търсенето тази година.

„Суровият петрол поевтиня на фона на слаби икономически данни от Китай, които предизвика опасения за накъсано възстановяване“, коментират анализатори на ANZ Research в бележка, имайки предвид производствените данни.

Има обаче положителни сигнали за възстановяване въз основа на разходите по време на петдневните празници, носещи името „Златна седмица“, допълват от ANZ.

„Държавната телевизия CCTV обяви, че водещите търговци на дребно и компании за кетъринг са отчели скок на продажбите от 21% на годишна база, базирайки се на данни на министерството на търговията. Рекордните 19,7 млн. пътувания с влак са били осъществени в страната. Очаква се трафикът да бъде с 20% по-голям от този през 2019 г. според местните медии“, казват още от ANZ.

През уикенда CCTV съобщи, че пътническите пътувания през първия ден от празниците около Деня на труда в Китай са скочили със 151,8% на годишна база.

В същото време проучване от понеделник показа, че се очаква запасите от суров петрол в САЩ да спаднат за трета поредна седмица, осигурявайки известна подкрепа за пазара.

Проучването бе изготвено преди докладите на Американския петролен институт, който ще представи данните си днес, вторник, и Агенцията за енергийна информация, която ще обяви своите в сряда.

Очаква се обаче Федералният резерв, чиято среща по паричната политика се провежда във вторник и сряда, да увеличи основните лихви с още 25 базисни пункта. Повишенията на лихвите често свиват търсенето.

Опасенията около банковия сектор също натежават на петрола през последните седмици, особено след фалита на трета голяма американска банка за два месеца. През уикенда американските регулатори поеха First Republic Bank преди сделка, при която JPMorgan купи повечето ѝ активи.

*Информацията е актуална към 8:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още